A tejföl eredetileg minden bizonnyal Oroszországból származott, azóta sok konyha átvette és főz vele, Magyarországon is az egyik legáltalánosabban használt alapanyag. Számos ételünk elképzelhetetlen nélküle, tesszük levesbe, mártásba, főzelékbe, egytálételekhez, de még az édes sütemények tésztájába is.
És természetesen a húsos fogások is csak ízletesebbek lesznek tőle. A GastroHobbi most a sertéskarajhoz készített egy sűrű, fűszeres tejfölös mártást. Nézzük, hogyan:
Hozzávalók
- 40 dkg KOMETA friss szeletelt karaj
- 4 ek olaj
- 1 db vöröshagyma
- 2 tk füstölt fűszerpaprika
- 3 ek liszt
- 5 dl alaplé
- 20 dkg tejföl
- 1,5 dl tej
- 1 tk majoranna
- 25 dkg makaróni tészta
- Ízlés szerint só, frissen őrölt tarkabors
Elkészítés
A karajszeleteket kiklopfoljuk, mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk.
Forró serpenyőben, olajon pár percig elősütjük a hússzeleteket. A visszamaradt zsiradékra dobjuk a felaprított hagymát, néhány keverés után jöhet rá a pirospaprika, majd a liszt is. Felöltjük az alaplével és csomómentesre keverjük. A tejfölt és a tejet elkeverjük és ezzel öntjük fel a szószt. Végül majorannával, sóval, borssal ízesítjük és belepakoljuk az elősütött húsokat.
Így főzzük még alacsony lángon, kb 10-15 percig.
Közben a csomagoláson jelzettek szerint kifőzzük a tésztát is. A tésztára kanalazunk a tejfölös húsból és ízlés szerint aprított petrezselyemmel megszórva találjuk.
Jó étvágyat!