fbpx
január 24, 2025

A töltött káposzta őse minden bizonnyal Bizáncból származik, ahol szokás volt zöldséglevelet megtölteni és megfőzni. Az ily módon elkészített étel első történelmi említése a 8. századból származik. A recept a török konyha részévé is vált, az így készült ételeket dolmának vagy szarmának nevezik.

Magyarországon először Erdélyben jelent meg, először egy 17. századi szakácskönyvben említik. A többi pedig, ahogy mondani szokták, már történelem.

Itt a blogon mutattam már egy szabolcsi verziót pár éve, most a GastroHobbi receptjét hoztam.

Mindkettő kiváló, jó étvágyat hozzá!

Hozzávalók

A káposztához:

  • 1 nagy fej édeskáposzta
  • 1 nagy vagy 2 kis fej vöröshagyma
  • 1 ek KOMETA sertészsír
  • 1 kg KOMETA friss darált sertéslapocka
  • 3 tk füstölt fűszerpaprika
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 mk őrölt fűszerkömény
  • 22 dkg rizs
  • ízlés szerint só és őrölt fehérbors

A paradicsomszószhoz:

  • 1 ek KOMETA sertészsír
  • 3 ek sűrített paradicsom
  • 1,5 liter paradicsompüré
  • 0,5 – 1 liter víz
  • 1 tk cukor
  • 2 babérlevél
  • ízlés szerint só, frissen őrölt tarkabors

Elkészítés

A káposzta torzsáját kivágjuk, és enyhén sós, forrásban lévő vízben megabáljuk. Ahogy esnek le a levelek, úgy szedegetjük ki a forró vízből. Minden levelet ketté vágunk úgy, hogy középen a vastag eret kivágjuk.

A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk és a zsíron megdinszteljük.

A darált húst tálba tesszük, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a fűszerpaprikával, a fűszerköménnyel, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a megdinsztelt és lehűtött vöröshagymát és alaposan összedolgozzuk a masszát.

Amikor alaposan összekeveredtek a fűszerek a hússal, hozzáadjuk a rizst és ezzel is összeforgatjuk.

Egy felezett káposztalevelet a tenyerünkbe fektetünk, beleteszünk az elejébe egy adagot a töltelékből, feltekerjük és a tetejét bedugdossuk. Ezt a folyamatot addig ismételjük amíg elfogynak az alapanyagok.

A káposztafej belsejét, ahol már az apró levelek vannak, felaprítjuk és egy öntöttvas lábos vagy agyagedény alján szétterítjük. Belepakoljuk a betöltött káposztákat és elkészítjük a paradicsomszószt.

Egy lábosban felolvasztjuk a zsírt, néhány keverésnyit pirítjuk rajta a sűrített paradicsomot, majd felöntjük a paradicsompürével, hígítjuk egy kis vízzel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a cukrot, a babérleveleket, kiforraljuk és az előkészített töltött káposztára öntjük.

Ha nem lepi el a káposztákat, akkor még egy kis vizet önthetünk hozzá.

Befedjük és 200 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) 30 percet sütjük, majd visszavesszük a hőmérsékletet 180 fokra (alsó-felső sütés) és 1,5 – 2 óra alatt elkészül.

A sütési idő függ az edénytől is és, hogy hogyan pakoltuk bele a káposztákat. Kóstoljunk meg egyet, hogy meggyőződjünk róla, hogy megfőtt. 🙂

Ízlés szerint friss kenyérrel, tejföllel kínáljuk és megszórhatjuk frissen aprított kaporral is.

katakemences

Kemencés Kata

Falun nőttem fel. Nagyanyám minden vasárnap a tyúkólból választott ebédet, karácsonykor disznót vágtunk, nyárestéken szalonnát sütöttünk. A gyermekkor ízei, emlékei máig elkísérnek. Szeretem ezt másokkal is megosztani.

Kemencés Kata tovbábbi bejegyzéseit itt találod →