fbpx
május 21, 2024

Történelmet tekert Dina Márton, az EOLO-KOMETA versenyzője

Versenybeszámoló: Tour of the Alps

Az olasz EOLO-KOMETA Cycling Team két magyar profi kerékpárosa a márciusi Coppi e Bartali után ismét együtt tekertek, ráadásul a világelitet jelentő World Tour alatti 2. kategóriás ötnapos versenyen, a Tour of the Alps-on. Márton a hegyi pontversenyben megszerezte a 2. helyet, Erik pedig az összetett versenyben a 25. legjobbnak bizonyult. Bő egy hónap után tértek vissza Magyarországra, és hamarosan kiderül, hogy a Giro d’Itálián vagy a Tour de Hongrie-n szurkolhatunk-e nekik legközelebb. Összefoglalónk kitér arra az is, hogy a koronavírus milyen hatással van az edzéseikre, versenyekre.

Az alpesi körversenyt 2021. április 19. és 23. között rendezték meg Olaszországban és Ausztriában, ahová a két magyar versenyző egy edzőtáborból, Sierra Nevadából érkezett. Mivel hegyekből a versenyen sem volt hiány, vélhetően közrejátszott az edzőtábor is a rendkívüli teljesítményükben. Habár Erik szerint a magaslati tábor még nem éreztethette teljesen a pozitív hatását, de az biztos, hogy sokat segített a hosszú, meredek emelkedőkön. Mindketten többször kerültek szökésbe, támadtak, törtek élre a hegyeken, a csapatvezetés és ők maguk is elégedettek teljesítményükkel.

Tour of the Alps 2021
Tour of the Alps 2021 -5th stage Valle del Chiese/Idroland – Riva del Garda 120,9 km – 23/04/2021 – Dario Belingheri/BettiniPhoto©2021

Mártonra –  a Coppi e Bartali után – ismét rákerült a legjobb hegymenőnek járó trikó. Ezen a versenyen a királyetapon szerezte meg, így az utolsó napon ölthette magára, majd végül lekerült róla. Számos szakportál magyar sporttörténelmi sikerként aposztrofálta teljesítményét, ami nem csoda, hiszen nem volt még arra példa, hogy magyar kerékpáros pro kategóriás viadalon a hegyi pontverseny élére álljon. Márton nem bosszús amiatt, hogy lekerült róla a trikó, „ott voltam és leszakadtam, ez ennyi, erő” – mondja, és hát lássuk be ebben az erős mezőnyben tényleg fantasztikus teljesítményt nyújtott. Az összesített 90. helyén zárt a viadalon.

Tour of the Alps 2021 – Pieve di Bono 168,6 km – 22/04/2021 – Marton Dina (HUN – Eolo – Kometa Cycling Team) – Dario Belingheri/BettiniPhoto©2021

Az EOLO-KOMETA legjobbjaként Erik végzett az alpesi körversenyen, ő a 25. helyet szerezte meg. Az ő feladata az volt, hogy szökésekbe kerüljön, amire nagyon sok energiája elment. Úgy érzi, hogy „lett volna még több ebben a versenyben”, azaz még ennél is szebb helyen zárhatott volna. Az utolsó nap is beérhetett volna az elejével, de akkor sajnos szerencsétlenül alakult a frissítése. Ahová várta a kulacsfelvételt, végül nem ott volt, utána pedig nem vette észre a segítőjüket, így egy másik csapat segítőjétől kapott kulacsot. Az utolsó napot egyébként is a legnehezebbnek érezte, mert kb. 1,5 órán át csőgázon mentek, és a hegyeken is feszített tempót diktáltak. A fiatalok versenyén így is sikerült magyarok közül az első, összesítve pedig a 4. helyet megszereznie, ami hatalmas eredmény.

A Tour of the Alps verseny dobogójára a brit Simon Yates állhatott, a második a spanyol Pello Bilbao lett, harmadik pedig az orosz Alekszandr Vlaszov.

Ilyen egy edzőtábor, egy verseny a koronavírus alatt

Habár már mindketten be vannak oltva, az előírásokat fokozottan betartják. Az edzőtáborban is csak egymással érintkeztek, egyedül voltak a szálláson, és a versenyen is csak ők laktak a hotelben. Marci elmondta, hogy Sierra Nevadában, a magaslati edzőtáborban egyébként elég nagy volt élet. Több másik csapatot is láttak edzeni, és az olimpiai év miatt is tele volt a kis sífalu, ahol ők is megszálltak. De most csak az edzés körül forogtak a mindennapjaik, nem jártak ki sehová, hiszen csak teszttel érkezhettek volna vissza, így a korábbi edzőtáborokban megszokott elmászkálósabb részek kimaradtak.

Nagy a felelőssége egyébként nemcsak egy versenyzőnek, de egy segítőnek is. Ha a csapatból bárkinek pozitív lesz a koronavírustesztje, akkor mindenki karanténba kerül, és nem folytathatják a versenyt. A tesztelés pedig folyamatos, a szervezők így tudják garantálni a maximális biztonságot.

Mi a következő állomás?

Az alpesi körversenyt a Giro d’Itáliára készülő kerékpárosok egyik bemelegítő versenyeként tartják számon, hiszen számos kemény emelkedőt kell teljesíteniük az 5 nap során. Hogy Erik vagy Marci áll-e rajthoz május 8-án Olaszországban, és hogy melyikőjüknek szurkolhatunk május 12-étől hazai utakon, hamarosan kiderül. Egy biztos, 5 napon át két nagy viadal is lázban tart majd minket.

Tour of the Alps 2021
Tour of the Alps 2021 – Dario Belingheri/BettiniPhoto©2021

Man and woman sitting on wall outdoors with blank arrow

Olasz Olívia

Az egészség megszállottja vagyok; imádok kirándulni, futni, kerékpározni, de a legújabb mozgásformákat is szívesen kipróbálom. Minden érdekel, amivel a testem karban tarthatom.

Olasz Olívia tovbábbi bejegyzéseit itt találod →