fbpx
október 18, 2021

A quiche a francia konyha hagyományos étele. Omlós tésztában sütött, feltétekkel gazdagon megpakolt, tejszínes tojással összesütött lepény. A legismertebb quiche talán a klasszikus quiche lorraine, melyet húsos szalonnával tojással és magas zsírtartalmú tejföllel készítenek.

Érdekes, hogy maga a quiche szó eredete nem is francia. A német-francia határ közelében, Lotaringiában készítették, neve pedig a német kuchen, azaz sütemény, torta szóból származik, ebből franciásodott quiche-re.

A Fald feles fiúk egy túrós húsos verziót mutatnak be a videóban.

Hozzávalók

  • 200 g liszt
  • 125 g vaj
  • fél tk só
  • 0,5 dl víz
  • 4 dl tejszín
  • 4 db tojás
  • 50 g reszelt parmezán
  • 1 csomag KOMETA Kemencés Sült Karaj
  • 1 db póréhagyma
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 marék koktélparadicsom
  • 1 marék petrezselyem
  • 150 g túró
quiche2
A sült karaj is a töltelékbe kerül

Elkészítés

A tésztával kezdünk: a lisztet dolgozzuk össze a vajjal, a sóval és a hideg vízzel. Amint összeállt, csomagoljuk fóliába és tegyük a hűtőbe minimum fél órára.

A töltelékhez a tejszínt egy nagy tálba öntjük, hozzáütünk 4 tojást, ízesítjük 1 teáskanált sóval és beleszórjuk a parmezánt is. Villával lazán összedolgozzuk (ne használjunk robotgépet, mert nagyon összetöri a töltelékünket). A Kometa sült karajt felkockázzuk, majd a húskockákat is a tejszínes masszához adjuk.

A tésztát kivesszük a hűtőből és mivel elég ragacsos, két sütőpapír között nyújtjuk ki kb. 3 mm vastagságúra. A kinyújtott tésztát kivajazott sütőformába tesszük, majd a tetejére helyezzük az egyik sütőpapírunkat. Erre babot vagy rizst szórunk (ez az ún. vaksúly, ami azért szükséges, hogy tészta az elősütés alatt ne púposodjon fel), és így tesszük be az edényt a sütőbe. 180 fokon 10 percig elősütjük, majd eltávolítjuk a sütőpapírt és a rizst.

Amíg sül a tészta, a póréhagymát felszeleteljük és egy kis olívaolajon megfonnyasztjuk. A koktélparadicsomokat negyedeljük, a petrezselymet pedig apróra vágjuk.

Jöhet az összeállítás: az elősütött tésztára morzsoljuk a túrót, megszórjuk a koktélparadicsommal, a petrezselyemmel, ráhalmozzuk a megdinsztelt póréhagymát, végül pedig leöntjük az egészet a tejszínes masszánkkal. Sütés előtt megszórjuk borssal és cayenne borssal. 180 fokon kb. 30 percet sül.

Jó étvágyat!

katakemences

Kemencés Kata

Falun nőttem fel. Nagyanyám minden vasárnap a tyúkólból választott ebédet, karácsonykor disznót vágtunk, nyárestéken szalonnát sütöttünk. A gyermekkor ízei, emlékei máig elkísérnek. Szeretem ezt másokkal is megosztani.

Kemencés Kata tovbábbi bejegyzéseit itt találod →