fbpx
április 20, 2024

Új magyar kerékpáros az EOLO-KOMETA U19 utánpótlás csapatában

A 16 éves Magyar Gergőt 2020 októberében igazolta le az EOLO-KOMETA Cycling Team. A koronavírus miatt rendhagyó módon, online zajlott a tehetségkutatás. A munka azonban nem állt meg: a frissen igazolt versenyző már kapott edzésterveket Alberto Contador csapatától.

A kerékpársport mellett fontos társadalmi szerepet is vállaló Alberto Contador Alapítványt a Kometa 2018 óta támogatja. Az alapítvány profi csapata 2021-től szintet lépve ProTeam kategóriában EOLO-KOMETA néven fog versenyezni. A tehetségek gondozása kiemelt szereppel bír a csapatnál. A ProTeam mellett két csapata van az Alapítványnak: az U23-ban 23 év alattiak, az U19-ben pedig 19 évnél fiatalabb kerékpáros tehetségek vannak.

Az U19-es csapat most egy hazai versenyzővel bővült, Magyar Gergővel, akinek a nevéhez 12 korosztályos országos bajnoki cím kötődik. Gergő 2004-ben született, 3 éves korában már kerékpározott, 6 éves kora óta pedig versenyszerűen űzi ezt a sportot. A kerékpározás iránti szenvedélyét édesapjának, Magyar Lászlónak köszönheti, aki ugyan nem versenyszerűen, de szintén kerékpározik. 2014 és 2019 között ő vezette a Győri Atlétikai Club Kerékpáros szakosztályát. Ebben a csapatban kezdett Gergő is 10 éves korában, majd 2020-at egy spanyol U17 csapatnál folytatta (Port Hotels Grupo Sime), a Kometa-Xstra Cycling Team-hez pedig október végén igazolt. Gergő példaképe Alberto Contador. Többek közt ezért is örült neki, hogy egy spanyol csapatban kezdhette külföldi pályafutását, az pedig, hogy most a három Grand Tourt megnyert kerékpáros csapatában tanulhat, versenyezhet, óriási élmény számára. Izgatottan fogadja az első edzésterveket.

Magyar_Gergo_EOLO_KOMETA_kerekparos_kep
A jövő bajnoka

Gergő sokat köszönhet a Magyar Kerékpáros Szövetségnek. A Szövetség és a Kometa régóta jó kapcsolatot ápol, szorosan együttműködnek a hazai kerékpáros élet fellendítésén. Dér Zsolt, a magyar országúti válogatott szövetségi kapitánya támogatta a fiatal versenyzőt abban, hogy bekerülhessen a EOLO-KOMETA tehetségkutató táborába. A tehetségkutató tábor, ahol Gergőt kiválasztották a koronavírus miatt az online térben zajlott. A sportolói önéletrajz elküldése után több online interjú következett, majd pedig teszteket, kérdőíveket kellett kitöltenie Gergőnek. Vele együtt 5 új fővel bővült az így 12 fős csapat.

A profi kerékpárosok többségénél jól behatárolható az erősségük: sprinterek, hegymenők, stb. Gergő ügyes sprintekben, de jól bírja az emelkedőket, és jó időfumatokat is ment idén. Édesapja kiemelte, hogy ebben az életkorban még az a jó, ha valaki mindenben ügyes, sőt, ha minél több fajta versenyzés terén tapasztalata is van. A 12-szeres korosztályos országos bajnok több szakágba is belekóstolt már. 14 éves korában kijutott pl. Olaszországba az Európa Bajnokság Mountain Bike Cross Country ágába versenyezni, Spanyolországban a pályakerékpáros megmérettetéseken is kiemelkedőnek bizonyult. 2018-ban a lanskrouni Kis Békeversenyen 4. helyezett lett, ami a verseny 50 éves történetének legjobb magyar eredménye. 2019-ben pedig a Felnőtt-, és Utánpótlás Országúti Bajnokság U17-es korcsoportjában ő ölthette magára a győztesnek járó trikót.

„Örülünk, hogy Dina Márton és Fetter Erik után egy újabb magyar versenyzővel bővült a csapat. Sok sikert kívánunk Gergőnek” – üzeni a frissen igazolt versenyzőnek Giacomo Pedranzini, a Kometa 99 Zrt. ügyvezető igazgatója.

Man and woman sitting on wall outdoors with blank arrow

Olasz Olívia

Az egészség megszállottja vagyok; imádok kirándulni, futni, kerékpározni, de a legújabb mozgásformákat is szívesen kipróbálom. Minden érdekel, amivel a testem karban tarthatom.

Olasz Olívia tovbábbi bejegyzéseit itt találod →