fbpx
október 18, 2021

Ami húsvétkor a sonka és a tojás, karácsonykor a hal és a bejgli, az újév napján a malac és a lencse.

A hagyományok szerint a disznó előtúrja a szerencsénket, a szemes ételek pedig a gazdagságot jelképezik, mert olyan sok van belőle, amennyi pénzt szeretnénk magunknak az új esztendőben. Olyan ez, mint az aprópénz; ide tartozik a lencse, a köles, a rizs és a bab is, mégis a lencse terjedt el a köztudatban. Legalábbis Magyarországon. Talán lapos, korong alakú formája miatt, amely a pénzérmékre hasonlít.

A Fald feles fiúk most ezt a két szerencsehozó ételt kombinálták egybe egy újévi lencselevesben.

Hozzávalók:

2 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 db sárgarépa
2 db fehérrépa
só, bors
2 ek pirospaprika
3 db babérlevél
2 liter zöldség alaplé
400 g lencse
2 db paradicsom
1 marék petrezselyem
300 g Kometa Sertés Lecsókolbász
100 g tejföl
2 ek liszt
1 ek mustár

Kometa Útravaló Sertés Lecsókolbász

Elkészítés:


A lencsét a főzés előtti napon beáztatjuk.

A répát, fehérrépát, a petrezselymet, a paradicsomot, a vörös- és fokhagymát vágjuk össze.
A hagymát dinszteljük meg, majd adjuk hozzá a répát és a fehérrépát. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, valamint kerüljön hozzá 2 ek pirospaprika.

Öntsük fel 2 l zöldség alaplével, majd kerüljön bele 3 db babérlevél és a 3 gerezd felvágott fokhagyma. Miután felforrt, érkezhet a lencse. A lecsókolbászt daraboljuk fel és mielőtt a levesbe kerülne, egy serpenyőben pirítsuk le egy kicsit, hogy kellemesebb legyen a textúrája. A habaráshoz 100 g tejfölre, 2 evőkanál lisztre és 1 evőkanál mustárra lesz szükség. Végezetül érkezhet a petrezselyem és pár perc főzés után már tálalhatjuk is.

Jó étvágyat!

katakemences

Kemencés Kata

Falun nőttem fel. Nagyanyám minden vasárnap a tyúkólból választott ebédet, karácsonykor disznót vágtunk, nyárestéken szalonnát sütöttünk. A gyermekkor ízei, emlékei máig elkísérnek. Szeretem ezt másokkal is megosztani.

Kemencés Kata tovbábbi bejegyzéseit itt találod →