Volt már a blogon téli káposztás étel, a Fald feles fiúk egy szabolcsi töltött káposzta recept elkészítését mutatták meg, most azonban a Gastrohobbi verzióját láthatjuk.
Nem töltött, de káposztás, méghozzá savanyú káposztából készül, aminek fogyasztását különösen a téli időszakban még a dietetikusok is ajánlják. A savanyú káposzta erjesztési folyamata természetes probiotikumot állít elő, ezáltal fogyasztásával egyfajta védővonalat húzhatunk a szervezetünkben. Ráadásul a káposzta kalóriában szegény, rostokban viszont gazdag, igazi jolly-joker étel.
Lássuk, milyen ünnepi ételt készített belőle a Gastrobobbi.
Hozzávalók
- 50 dkg KOMETA darált sertéslapocka
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- 5 dkg rizs, előfőzve
- 1 tk őrölt kömény
- 2 ek őrölt pirospaprika
- ízlés szerint só, bors
- 3 ek olaj
- 1 vöröshagyma
- 80 dkg savanyú káposzta
- 3 babérlevél
- 8-10 szem feketebors
Elkészítés
A rizst előfőzzük dupla mennyiségű vízben. A darált húst fűszerezzük sóval, borssal, köménnyel, 1 ek pirospaprikával. Hozzáadjuk a tojást, az aprított fokhagymákat és a kihűlt rizst is. Jól összekeverjük és tetszőleges méretű gombócokat formázunk a masszából.
Az olajat felforrósítjuk és az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük.
A savanyú káposztát átmossuk, majd a felét a megdinsztelt hagymára szedjük. Teszünk rá szemes borsot, babérlevelet, majd a gombócokat is rásorakoztatjuk. Megszórjuk kb. 1 ek pirospaprikával és befedjük a savanyú káposzta másik felével. A tetejére szintén teszünk a szemes borsból és a babérlevélből.
Felöntjük kb. 4 dl vízzel és forrás után, alacsony lángon kb. 1 óra alatt készre főzzük. A főzési idő közben ellenőrizzük, ha szükséges öntünk még hozzá vizet.
A főzési idő függ a gombócok méretétől.
Tejföllel, aprított petrezselyemmel és friss kenyérrel kínáljuk.
Jó étvágyat!