fbpx
július 17, 2024

Volt már a blogon téli káposztás étel, a Fald feles fiúk egy szabolcsi töltött káposzta recept elkészítését mutatták meg, most azonban a Gastrohobbi verzióját láthatjuk.

Nem töltött, de káposztás, méghozzá savanyú káposztából készül, aminek fogyasztását különösen a téli időszakban még a dietetikusok is ajánlják. A savanyú káposzta erjesztési folyamata természetes probiotikumot állít elő, ezáltal fogyasztásával egyfajta védővonalat húzhatunk a szervezetünkben. Ráadásul a káposzta kalóriában szegény, rostokban viszont gazdag, igazi jolly-joker étel.

Lássuk, milyen ünnepi ételt készített belőle a Gastrobobbi.

Hozzávalók

  • 50 dkg KOMETA darált sertéslapocka
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • 5 dkg rizs, előfőzve
  • 1 tk őrölt kömény
  • 2 ek őrölt pirospaprika
  • ízlés szerint só, bors
  • 3 ek olaj
  • 1 vöröshagyma
  • 80 dkg savanyú káposzta
  • 3 babérlevél
  • 8-10 szem feketebors

Elkészítés

A rizst előfőzzük dupla mennyiségű vízben. A darált húst fűszerezzük sóval, borssal, köménnyel, 1 ek pirospaprikával. Hozzáadjuk a tojást, az aprított fokhagymákat és a kihűlt rizst is. Jól összekeverjük és tetszőleges méretű gombócokat formázunk a masszából.

Az olajat felforrósítjuk és az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük.

A savanyú káposztát átmossuk, majd a felét a megdinsztelt hagymára szedjük. Teszünk rá szemes borsot, babérlevelet, majd a gombócokat is rásorakoztatjuk. Megszórjuk kb. 1 ek pirospaprikával és befedjük a savanyú káposzta másik felével. A tetejére szintén teszünk a szemes borsból és a babérlevélből.

Felöntjük kb. 4 dl vízzel és forrás után, alacsony lángon kb. 1 óra alatt készre főzzük. A főzési idő közben ellenőrizzük, ha szükséges öntünk még hozzá vizet.

A főzési idő függ a gombócok méretétől.

Tejföllel, aprított petrezselyemmel és friss kenyérrel kínáljuk.

Jó étvágyat!

katakemences

Kemencés Kata

Falun nőttem fel. Nagyanyám minden vasárnap a tyúkólból választott ebédet, karácsonykor disznót vágtunk, nyárestéken szalonnát sütöttünk. A gyermekkor ízei, emlékei máig elkísérnek. Szeretem ezt másokkal is megosztani.

Kemencés Kata tovbábbi bejegyzéseit itt találod →