fbpx
július 17, 2024

Vajon a profi kerékpárosok karácsonykor is edzenek?

Összeállt az EOLO-KOMETA csapata

Dina Márton és Fetter Erik képviselik hazánkat az immár 20 fős EOLO-KOMETA Cycling Team-ben. A 2021-ben szintet lépő csapat épp a spanyolországi Olivában edzőtáborozik. Itt értük el őket telefonon, hogy megtudjuk, milyen az edzőtábor pandémia idején, hogy érzik magukat. De kíváncsiak voltunk arra is, hogy a mindennapokban hogy néz ki a profi kerékpárosok élete, hogyan kapnak edzéstervet, vajon az ünnepekkor is nyeregbe pattannak-e, és hogy náluk is a karácsonyi asztalra kerül-e a töltött káposzta és a bejgli.

Az első edzőtábor

December 7-én startolt az EOLO-Kometa Cycling Team első edzőtábora Spanyolországban. „Hihetetlen élmény, amikor egy óriási előadóteremben ülünk mi versenyzők 20-an, és velünk szemben egy jóval népesebb tábor, kb. 50 fős személyzet, akiknek az a feladatuk, hogy a mi munkánkat segítsék. Nagyon inspiráló ez az érzés” – mondta Fetter Erik. Dina Márton és Fetter Erik szerencsésnek érzik magukat, hogy a koronavírus járvány ellenére megvalósult az edzőtábor. Számos biztonsági előírásnak kell megfelelni: negatív teszttel kellett érkezni, a szobájukon kívül – az étkezéseket és a kerékpáron edzést – leszámítva folyamatosan maszkban vannak, senkivel sem érintkeznek a hotelen kívül (ahol egyébként csak ők vannak). Az edzőtáborban a közös kerékpározás mellett számos vizsgálat is történik, és persze lehetőség van személyes kapcsolatok kialakítására is. Márton és Erik több új csapattagot is ismertek már, örülnek, hogy tanulhatnak a tapasztaltabb versenyzőktől.

Edzőtábor Spanyolországban

Hogy kapják az edzéstervet a profi kerékpárosok? Mit jelent a regenerálónap?

A profi kerékpárosok szinte bárhonnan dolgozhatnak, hiszen munkaeszközük (a kerékpár) bárhol rendelkezésükre áll. Fizikailag az edzőtáborokban, a versenyeken és esetleg egyéb alkalmakkor kell jelen lenniük. A csapatnak általában két 10-12 napos edzőtábora van, egy decemberben (ami épp zajlik) és egy januárban. Ekkor van együtt a teljes csapat, egyébként pedig főképp versenyeken találkoznak. A versenyek január végén kezdődnek, melyek lehetnek rövidebbek és hosszabbak is. A Tour de Hongrie például egy 5 napos körverseny, 2021. május 12-től 16-ig szerepel az UCI versenynaptárjában. Ekkor hazai terepen drukkolhatunk majd a csapatnak.

Év közben egy online felületen kapják meg a versenyzők edzőiktől a feladatokat, ők pedig kerékpárjuk computeres adatait feltöltik, így lehetőség van az azonnali visszacsatolásra. Hivatalosan minden versenyzőnek egy edzője van, de az edzők egymással és a versenyzőkkel is sokat egyeztetnek, így átlátják, segítik egymás munkáját.

A profi kerékpárosoknak a pihenés szinte ismeretlen fogalom, hiszen a hét minden napján edzenek. Sőt, van olyan nap is, amikor kétszer is nyeregbe pattannak. A kerékpározás általában 3-6 óra hosszan tart, amit erősítő edzés is kiegészít. Utóbbihoz pontos, képekkel ellátott eligazítást kapnak, és a helyes étkezéshez is minden információval ellátják őket. Vannak regenerálónapok, de ez sem jelenti azt, hogy nélkülöznék a kerékpárt, 1-2 órát ilyenkor is tekernek. „Teljes leállás szinte sosincs, az edzőtáborok után például maximum egy napot nem ülünk nyeregbe, rákövetkező nap 1-2 órát, majd 2-3 órát, és így térünk vissza” – mondja Dina Márton.

Az evés kedvéért sem száll le a nyeregből Dina Marci

Így telik a karácsony

Mindketten nagyon szeretik a karácsonyt, elsősorban az ünnep hangulatát, amihez természetesen a halászlé és a töltött káposzta is hozzá tartozik. De mivel Márton és Erik is igencsak édesszájúak, így náluk a sütemények viszik a prímet, az édességeknek nem állnak ellen ezekben a napokban. Az edzés azonban ilyenkor sem marad el. Dina Márton tavaly például kifejezetten azt kérte az edzőjétől, hogy december 24-ére egy keményebb edzést tervezzen be neki. Egyrészt szereti ilyenkor a hangulatot, másrészt január végén már kezdődik a szezon, szóval ez egy fontos időszak a felkészülésben.

Indulásra készen – Fetter Erik

Egy kis háttér – a csapat bemutatása

A Kometa 2018 óta szponzorálja Alberto Contador profi kerékpáros csapatát. Contador neve még a laikusok számára is ismert, hiszen a kétszeres Tour de France- és Giro d’Italia, valamint háromszoros Vuelta-győztes kerékpáros bekerékpározta magát a versenyág történelmébe. A csapat sportigazgatója, Ivan Basso is nagy név a szakmában: szintén két Giro d’Italia győzelmet tudhat magáénak számos más eredménye mellett. Nyáron bejelentették, hogy új szponzor (EOLO) érkezésével együtt szintet lépnek (ProTeam), így magasabb kategóriában fognak versenyezni. A szintlépés kapcsán Giacomo Pedranzini, a Kometa ügyvezető igazgatója elmondta: „A szintlépéssel lehetőségünk lesz arra, hogy az embereket még inkább az aktív mindennapok felé tereljük. Hiszen az egészséges életmódnak a megfelelő táplálkozás mellett a sport is fontos része”.

Az Olaszországban bejegyzett csapat a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) szabályainak megfelelően 20 versenyzővel szerződött, számos profi kerékpáros csatlakozott hozzájuk. A szakmai stábba többek közt Sean Yates és Stefano Zanatta érkezett. A csapat naptárjában a Magyar Kerékpáros Verseny kiemelt helyen van, és bíznak a Giro d’Italia indulásban is.

EOLO-KOMETA Cycling Team 2021-es keret

A két magyar kerékpáros, Dina Márton és Fetter Erik mellett öten maradtak a 2020-as sorból: Alessandro Fancellu (olasz), Sergio Garcia (spanyol), Alejandro Ropero (spanyol), Diego Pablo Sevilla (spanyol) és Daniel Viegas (portugál). Hozzájuk érkezett még 13 versenyző: Vincenzo Albanese (olasz), John Archibald (brit), Davide Bais (olasz), Manuel Belletti (olasz), Mark Christian (brit), Lorenzo Fortunato (olasz), Mattia Frapporti (olasz), Francesco Gavazzi (olasz), Arturo Gravalos (spanyol), Luca Pacioni (olasz), Edward Ravasi (olasz), Samuele Rivi (olasz), Luca Wackermann (olasz).

Man and woman sitting on wall outdoors with blank arrow

Olasz Olívia

Az egészség megszállottja vagyok; imádok kirándulni, futni, kerékpározni, de a legújabb mozgásformákat is szívesen kipróbálom. Minden érdekel, amivel a testem karban tarthatom.

Olasz Olívia tovbábbi bejegyzéseit itt találod →