fbpx
május 21, 2024

Dina Márton és Fetter Erik először tekertek együtt versenyen a proteam kategóriába lépett EOLO-KOMETA Cycling Teamben. Ráadásul rögtön az egyik leghíresebb olasz országúti kerékpárversenyen, a Coppi e Bartalin mutathatták meg tehetségüket március 23. és 27. között. Dina Márton 3 napon át vezette a hegyi pontversenyt, és viselhette az ezért járó zöld trikót. Hatalmas hajrá volt a verseny, de a kerékpárosok nem pihennek, hiszen már meg is érkeztek Sierra Nevadába egy magaslati edzőtáborba. Írásunkban bemutatjuk a versenyt, megszólaltatjuk a csapat magyar versenyzőit, és teszünk egy kis kerékpáros kitekintést a múlt századba.

Az idei a 35. Settimana Internazionale Coppi e Bartali  volt, az EOLO-KOMETA két magyar kerékpárosának pedig az első olyan verseny, ahol a szintet lépő csapatban együtt versenyeztek egy World Tour mezőnyben.

Történelmi kitekintő a verseny nevét adó legendás kerékpárosokról

A Coppi e Bartali név ismerősnek cseng az avatott kerékpársport-követők fülében, hiszen a verseny a nevét két olyan versenyzőről kapta, akik minden idők legjobbjai közé tartoznak.  „Gino Bartali és Fausto Coppi neve jóval túlélte magukat a versenyzőket, teljesítményük és személyiségük által hallhatatlanná téve őket. … Pályafutásuk végére barátokként tekintettek egymásra, annak ellenére, hogy aktív versenyzői koruk túlnyomó részében kifejezetten hűvös viszonyt ápoltak.” – olvasható a Bringacafé Coppi e Bartali: Egy viszály vége című cikkében. Coppi egy évben tudta megnyerni a Giro-t és a Tour-t, nevét e verseny mellett számos köztér, emlékmű viseli. Bartali 10 év különbséggel, 1938-ban és 1948-ban is megnyerte a Tour de France-t. De nemcsak versenyzésre használta kerékpárját: a 2. világháború alatt üzeneteket és dokumentumokat vitt az olasz ellenállásnak és életeket is mentett.

Processed with VSCO with c1 preset
Dina Marci

Az EOLO-KOMETA versenyzőjén volt 3 napig a zöld mez

A híres kerékpárosokról elnevezett versenynek az Emilia-Romagna régió ad otthont. A Pó-folyó, Adriai-tenger, Appenninek és San Marino által határolt régióban rendezett versenyt számos kőkemény emelkedő tarkítja.

Az emelkedőkön Dina Márton bravúrozott, hiszen a verseny 3 napján is ő viselhette a hegyi trikót. Hogy mi is az a hegyi trikó? Az a kerékpáros öltheti magára, aki a szakaszokon kijelölt hegyi hajrákon gyűjtött pontok alapján a hegyi pontverseny legjobbja. Színe versenyenként változó, a Coppi e Bartalin zöld mez járt a hegyi vezetésért. (A hegyi trikó mellett több trikó is van, pl. jár az összetettben élen járó versenyzőnek is, stb.) Márton a verseny első napján többször is esett, de ez nem vette el a kedvét. Másnap könnyen elment szökésbe, a trikót is ezután  a szakasz után érdemelte ki, és onnantól 3 napon át viselhette. A 3. szakasz elején – már zöld trikóban – 30 percig full gázon ment, és sikerült is eltávolodnia, de végül aztán a hegyen elmentek mellette, ám a trikó még így is nála maradt. A 4. napon a királyszakaszon sikerült ismét eltávolodnia, aztán egy defekt miatt már maga a visszakerülés is különösen nehéz volt, mert folyamatosan a föl-le utak váltogatták egymást. „Gyors kerékcsere, kisebb-nagyobb erőfeszítések árán visszaértünk a mezőnyre, amiben Fetter Erik nagy szerepet játszott. Itt is köszi!” – írja Márton a Facebook oldalán. Ekkor a két hegyi hajrá 2. helyén végzett, ami összesítésben még mindig a dobogó első fokára vitte fel. Az utolsó nap az oldalszél és a körözés kifogott rajta, lekerült róla a hegyi trikó, de így is a hegyi pontverseny 2. helyén végzett. Összesítésben pedig 72. lett a magyar kerékpáros.

Fetter Erik elmondta, hogy sajnos nem volt olyan jó formában, mint szerette volna. És ugyan a 4. szakaszban a 65. helyen végzett, az utolsót nem tudta befejezni. Vegyesen érzi magát a verseny után, de összességében inkább rosszul, mint jól. Szomorkodásra azonban nincs ideje, hiszen interjúnk időpontjában épp spanyol utakon autózott a magaslati edzőtáborukba, Sierra Nevadába.

A két magyar profi kerékpárosnak a hosszú távollét nem szokatlan. Felkészültek rá, hogy az 5 napos verseny után a közel 3 hetes edzőtábor lehet a következő állomásuk. Sőt, Mártonnak nagy valószínűséggel még hosszabb lesz ez a külföldön töltött etap, hiszen elképzelhető, hogy legközelebb az április 19-én rajtoló Tour de Alps ötnaposon szurkolhatunk neki!

Az EOLO-KOMETA Cycling Team eredményei a 2021-es Coppi e Bartalin: 14. Ravasi Edward, 46. Fortunato Lorenzo, 60. Fancellu Alessandro, 72. Dina Márton, 75. Albanese Vincenzo.

kerekparos2
Esés után újra nyeregben
Man and woman sitting on wall outdoors with blank arrow

Olasz Olívia

Az egészség megszállottja vagyok; imádok kirándulni, futni, kerékpározni, de a legújabb mozgásformákat is szívesen kipróbálom. Minden érdekel, amivel a testem karban tarthatom.

Olasz Olívia tovbábbi bejegyzéseit itt találod →