fbpx
június 15, 2024

Bár a tésztát már sokezer éve ismerjük (az ókori Kínából Marco Polo közvetítésével került Európába), a tésztasaláta azonban a 20. század szülötte. A nagyüzemi tésztagyártás hozta el a könnyen, gyorsan elérhető tészták korát, a gazdag tésztasaláták pedig az 1970-es, 80-as évekre érték el népszerűségük csúcsát.

A tésztasaláta a fogkeményre (al dente) főtt tésztából a legízletesebb, hiszen a mártásoktól a salátában a tészta még tovább puhul, így semmiképpen ne főzzük túl. Alapvetően két nagy csoportja terjedt el: a majonézzel, illetve a vinaigrette-tel ízesített. Felhasználható hozzá a maradék sült hús, de felvágott, sajt, zöldség, hagyma mind kerülhet a salátánkba.

A Gastrohobbi egy majonézes alapú tésztasaláta variációt mutat nekünk.

Hozzávalók

  • 7 db KOMETA Ínyenc Frankfurti sertésvirsli
  • 35 dkg tejföl
  • 18 dkg majonéz
  • 1 tk mustár
  • fél citrom frissen facsart leve
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 16 dkg száraztészta
  • 7 dkg salátamix
  • 1 fej lilahagyma
  • 5 db koktélparadicsom
  • 1 kaliforniai paprika (lehet két színű fele-fele)
  • ízlés szerint só, frissen őrölt tarkabors

Elkészítés

A tésztát a csomagoláson jelzettek szerint főzzük ki, szűrjük le és hagyjuk kihűlni. A virslit vágjuk karikára.

A tejfölhöz adjuk hozzá a majonézt, a mustárt, a citromlevet, a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és alaposan keverjük össze.

A kihűlt tésztát tegyük egy tálba, adjuk hozzá a salátát, az apró kockára vágott lilahagymát, a szintén kockára vágott paradicsomot, paprikát, és a felkarikázott virslit. Öntsük rá a tejfölös-majonézes szószt, alaposan forgassuk össze, és szórjunk a tetejére frissen aprított petrezselyemzöldet.

Fogyaszthatjuk azonnal is, de mehet pár órára a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.

DSC07132
katakemences

Kemencés Kata

Falun nőttem fel. Nagyanyám minden vasárnap a tyúkólból választott ebédet, karácsonykor disznót vágtunk, nyárestéken szalonnát sütöttünk. A gyermekkor ízei, emlékei máig elkísérnek. Szeretem ezt másokkal is megosztani.

Kemencés Kata tovbábbi bejegyzéseit itt találod →