Bár a tésztát már sokezer éve ismerjük (az ókori Kínából Marco Polo közvetítésével került Európába), a tésztasaláta azonban a 20. század szülötte. A nagyüzemi tésztagyártás hozta el a könnyen, gyorsan elérhető tészták korát, a gazdag tésztasaláták pedig az 1970-es, 80-as évekre érték el népszerűségük csúcsát.
A tésztasaláta a fogkeményre (al dente) főtt tésztából a legízletesebb, hiszen a mártásoktól a salátában a tészta még tovább puhul, így semmiképpen ne főzzük túl. Alapvetően két nagy csoportja terjedt el: a majonézzel, illetve a vinaigrette-tel ízesített. Felhasználható hozzá a maradék sült hús, de felvágott, sajt, zöldség, hagyma mind kerülhet a salátánkba.
A Gastrohobbi egy majonézes alapú tésztasaláta variációt mutat nekünk.
Hozzávalók
- 7 db KOMETA Ínyenc Frankfurti sertésvirsli
- 35 dkg tejföl
- 18 dkg majonéz
- 1 tk mustár
- fél citrom frissen facsart leve
- 1 gerezd fokhagyma
- 16 dkg száraztészta
- 7 dkg salátamix
- 1 fej lilahagyma
- 5 db koktélparadicsom
- 1 kaliforniai paprika (lehet két színű fele-fele)
- ízlés szerint só, frissen őrölt tarkabors
Elkészítés
A tésztát a csomagoláson jelzettek szerint főzzük ki, szűrjük le és hagyjuk kihűlni. A virslit vágjuk karikára.
A tejfölhöz adjuk hozzá a majonézt, a mustárt, a citromlevet, a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és alaposan keverjük össze.
A kihűlt tésztát tegyük egy tálba, adjuk hozzá a salátát, az apró kockára vágott lilahagymát, a szintén kockára vágott paradicsomot, paprikát, és a felkarikázott virslit. Öntsük rá a tejfölös-majonézes szószt, alaposan forgassuk össze, és szórjunk a tetejére frissen aprított petrezselyemzöldet.
Fogyaszthatjuk azonnal is, de mehet pár órára a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.