A húsgolyó, vagyis a fasírt igazi comfort food, nagyanyánk konyhájának illatát, érzéseit hozza el. Legalábbis nekem.
Ez a GastroHobbis verzió ízben ugyanazt tudja, de persze van benne egy kis kreativitás, fantázia, így egy izgalmas egytálétel keveredik ki a fasírt, krumplival kliséből.
Hozzávalók
A húsgombócokhoz:
- 500 g KOMETA darált hús
- 4 ek zsemlemorzsa
- 1 tojás
- 1 reszelt sonkahagyma
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 tk darált édes paprika
- 1 tk pirospaprika
- ½ tk őrölt kömény
- 1,5 tk szárított petrezselyem
- ízlés szerint só, őrölt feketebors
A burgonyához:
- 80 dkg sárga burgonya
- 6 ek olívaolaj
- 1 tk pirospaprika
- 2 tk szárított kakukkfű
- 1 sonkahagyma
- néhány koktélparadicsom
- ízlés szerint só
A szószhoz:
- 1 ek vaj
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 ek sűrített paradicsom
- 1 bögre meleg víz
- 1 ek darált paprika
- ízlés szerint só, fekete bors, chili por
Elkészítés
A húsgombócokhoz az összes hozzávalót egy mély tálba tesszük és jól összegyúrjuk, majd falatnyi gombócokat formázunk belőle.
Az alaposan megmosott burgonyákat felkarikázzuk. Meglocsoljuk az olívaolajjal, majd fűszerezzük és jól összekeverjük.
Egy hőálló forma vagy tepsi széleihez tesszük a fűszeres burgonyaszeleteket, középre pedig a húsgombócokat sorakoztatjuk. A tepsi közepére néhány cikk sonkahagymát teszünk, az egészet meglocsoljuk olívaolajjal és 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük.
Közben elkészítjük a szószt. A vajat, a fokhagymát és a paradicsompürét megpirítjuk, hozzáadjuk a vizet, a fűszereket és a darált paprikát, majd kiforraljuk.
A szószt a húsgombócokra kanalazzuk. Ízlés szerint néhány cikk koktélparadicsomot tehetünk még a tetejére, majd egy benedvesített sütőpapírral lefedve visszatesszük sülni 200 fokra, körülbelül 30-35 percre, míg a burgonya megpuhul.
Jó étvágyat!