Talán nem mindenki tudja, de Magyarország az EU legnagyobb tormatermelője. Az élelmiszeripar ízesítőként használja, legtöbben azonban a húsvéti asztal részeként ismerik. A friss reszelt tormának igen magas a C-vitamin tartalma és számos egyéb jótékony egészségügyi hatása is ismert. Mi azonban elsősorban friss, csípős íze miatt esszük, főként a húsvéti sonka mellé, de most a GastroHobbi egy izgalmas, sertéskarajból készült étel mellé ajánlja.
Lássuk a receptet!
Hozzávalók
A karajhoz:
- 80 dkg KOMETA sertéskaraj
- 15 dkg reszelt sajt
- 1 dl tejszín
- 2 tojás
- 3 ek majonézes torma
- 2 ek friss, aprított petrezselyemzöld
- 18 dkg KOMETA szeletelt bacon
- ízlés szerint só és frissen őrölt tarkabors
A tojássalátához:
- 6 db tojás
- 2 szál újhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 3 ek tejföl
- 2 ek majonéz
- 1 tk pikáns mustár
- 5 dkg puha vaj
- ízlés szerint só és frissen őrölt tarkabors
Elkészítés
A karajt egy éles késsel jó apróra vágjuk fel, majd adjuk hozzá a reszelt sajtot, a tejszínt, a tojást, a petrezselyemzöldet és a tormát. Sózzuk, borsozzuk és alaposan keverjük össze.
Egy őzgerinc formát béleljük ki a szeletelt baconnel, simítsuk bele a húsos masszát, a tetejére hajtsuk vissza a kilógó szalonnát és 190 fokra előmelegített sütőben 60-65 perc alatt süssük meg.
A sütési idő sütőnként változhat és függ a forma méretétől is.
A salátához a tojásokat főzzük keményre, majd hideg vízzel hűtsük le és pucoljuk meg. A meghámozott tojásokat egy tálba tesszük, villával összetörjük, hozzáadjuk az apróra vágott újhagymákat (a zöldjét is), a finomra vágott petrezselyemzöldet, a többi hozzávalót és alaposan összekeverjük.
Tálalásig tegyük a hűtőbe.
A sertéskarajt hidegen vagy melegen felszeletelve, a tojáskrémmel és egy szelet vajon pirított kaláccsal kínálhatjuk.