fbpx
április 27, 2024

Tormás sertéskaraj őzgerincben sütve krémes tojássalátával

Talán nem mindenki tudja, de Magyarország az EU legnagyobb tormatermelője. Az élelmiszeripar ízesítőként használja, legtöbben azonban a húsvéti asztal részeként ismerik. A friss reszelt tormának igen magas a C-vitamin tartalma és számos egyéb jótékony egészségügyi hatása is ismert. Mi azonban elsősorban friss, csípős íze miatt esszük, főként a húsvéti sonka mellé, de most a GastroHobbi egy izgalmas, sertéskarajból készült étel mellé ajánlja.

Lássuk a receptet!

Hozzávalók

A karajhoz:

  • 80 dkg KOMETA sertéskaraj
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 1 dl tejszín
  • 2 tojás
  • 3 ek majonézes torma
  • 2 ek friss, aprított petrezselyemzöld
  • 18 dkg KOMETA szeletelt bacon
  • ízlés szerint só és frissen őrölt tarkabors

A tojássalátához:

  • 6 db tojás
  • 2 szál újhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3 ek tejföl
  • 2 ek majonéz
  • 1 tk pikáns mustár
  • 5 dkg puha vaj
  • ízlés szerint só és frissen őrölt tarkabors

Elkészítés

A karajt egy éles késsel jó apróra vágjuk fel, majd adjuk hozzá a reszelt sajtot, a tejszínt, a tojást, a petrezselyemzöldet és a tormát. Sózzuk, borsozzuk és alaposan keverjük össze.

Egy őzgerinc formát béleljük ki a szeletelt baconnel, simítsuk bele a húsos masszát, a tetejére hajtsuk vissza a kilógó szalonnát és 190 fokra előmelegített sütőben 60-65 perc alatt süssük meg.

A sütési idő sütőnként változhat és függ a forma méretétől is.

A salátához a tojásokat főzzük keményre, majd hideg vízzel hűtsük le és pucoljuk meg. A meghámozott tojásokat egy tálba tesszük, villával összetörjük, hozzáadjuk az apróra vágott újhagymákat (a zöldjét is), a finomra vágott petrezselyemzöldet, a többi hozzávalót és alaposan összekeverjük.

Tálalásig tegyük a hűtőbe.

A sertéskarajt hidegen vagy melegen felszeletelve, a tojáskrémmel és egy szelet vajon pirított kaláccsal kínálhatjuk.

katakemences

Kemencés Kata

Falun nőttem fel. Nagyanyám minden vasárnap a tyúkólból választott ebédet, karácsonykor disznót vágtunk, nyárestéken szalonnát sütöttünk. A gyermekkor ízei, emlékei máig elkísérnek. Szeretem ezt másokkal is megosztani.

Kemencés Kata tovbábbi bejegyzéseit itt találod →