fbpx
május 21, 2024

Élelmiszeradomány a rászorulóknak és hasznos tanácsok az otthoni pazarlás visszaszorítására

Évek óta élelmiszeradományokkal megrakott kamionkonvoj halad át Budapest belvárosán október 16-án, az Élelmezési világnapon, hogy felhívja a figyelmet az élelmiszerpazarlásra. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület által szervezett adománykonvoj idén 90 tonna élelmiszert szállított, számos magyar és nemzetközi élelmiszeripari és kereskedelmi cég felajánlásait. Ezek a vállalatok, köztük a Kometa 99 Zrt. is, évek óta támogatják az Élelmiszerbank Egyesület munkáját élelmiszer-hozzájárulásaikkal. A tartós élelmiszerek révén mintegy 36.000 rászorulón segítenek.

A mostani már a negyedik alkalom, hogy az Élelmezési világnapon a Kometa is csatlakozott a konvojhoz. A húsipari vállalat ezzel az adománnyal idén már több mint 13 ezer kg élelmiszert ajánlott fel különböző szervezeteknek kb. 7,5 millió forint értékben.

Úton az adománykonvoj

Élelmiszerpazarlás

A FAO adatai szerint, minden évben a megtermelt élelmiszer mintegy harmada vész el. A Földművelésügyi Minisztérium szerint Magyarországon évi 60-70 kilónyi élelmiszert dobunk ki fejenként! Ez a mennyiség közel 450 ezer rászoruló étkezésére lenne elegendő. A felmérések alapján az élelmiszerek 80 százaléka azért kerül a kukába, mert megromlik. Mégis mit tehetünk?

Az élelmiszerpazarlás a vásárlásnál kezdődik. Íme néhány hasznos jótanács, mire figyeljünk.

Tippek:

Bevásárlás előtt:

  • Gondolkodj előre: milyen étkezések lesznek, hány ember fog enni, és biztos vagy benne, hogy lesz időd főzni? A kutatások szerint többet vásárolnak és dobnak ki azok, akik nem terveznek.
  • Készíts bevásárlólistát és tarsd magad a cetlin írtakhoz!
  • Ne menj éhesen bevásárolni! Biztosan Te is tapasztaltad már, hogy ilyenkor sokkal több mindent megkíván az ember, és hajlamos indokolatlanul sok élelmiszert megvásárolni.

Bevásárlás alatt:                                                                                                                          

  • Ne csábulj el az akcióknak! Attól, hogy olcsó, még nem biztos, hogy szükséged van rá!
  • Csak olyat vegyél meg, ami el is fog fogyni, amit szeret a család!
  • Figyelj a lejárati időkre! A közeli lejáratú termékek sokszor akciósak, de itt is figyelj a mennyiségekre.

Bevásárlás után:

  • Fagyassz le minden romlandó ételt, amit nem tudsz időben elfogyasztani!
  • Rendszeresen vizsgáld át a hűtőt, és használd fel a közeli lejáratú termékeket!
  • Tedd el és használd fel a maradékokat! Varázsolj belőlük új ételt!

Ha elutazol, és nem szeretnéd, ha a hűtőd tartalma megromlana, mire hazaérsz, indulás előtt oszd szét a felesleget a szomszédok között, vagy adományozd el!

edesissos

Karaj Erik

Erik vagyok. Szeretem a hasam, de igyekszem egészségesen étkezni. No de mit jelent az, hogy valami egészséges? A táplálkozástudomány nagyon dinamikusan változik, így rengeteg információ található az interneten, amelyek között nem könnyű kiigazodni. A tévhitek eloszlatásával, igazi szakértők bevonásával szeretnék segítséget nyújtani azoknak, akik keresik a válaszokat.

Karaj Erik tovbábbi bejegyzéseit itt találod →