Élelmiszeradomány a rászorulóknak és hasznos tanácsok az otthoni pazarlás visszaszorítására
Évek óta élelmiszeradományokkal megrakott kamionkonvoj halad át Budapest belvárosán október 16-án, az Élelmezési világnapon, hogy felhívja a figyelmet az élelmiszerpazarlásra. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület által szervezett adománykonvoj idén 90 tonna élelmiszert szállított, számos magyar és nemzetközi élelmiszeripari és kereskedelmi cég felajánlásait. Ezek a vállalatok, köztük a Kometa 99 Zrt. is, évek óta támogatják az Élelmiszerbank Egyesület munkáját élelmiszer-hozzájárulásaikkal. A tartós élelmiszerek révén mintegy 36.000 rászorulón segítenek.
A mostani már a negyedik alkalom, hogy az Élelmezési világnapon a Kometa is csatlakozott a konvojhoz. A húsipari vállalat ezzel az adománnyal idén már több mint 13 ezer kg élelmiszert ajánlott fel különböző szervezeteknek kb. 7,5 millió forint értékben.
Élelmiszerpazarlás
A FAO adatai szerint, minden évben a megtermelt élelmiszer mintegy harmada vész el. A Földművelésügyi Minisztérium szerint Magyarországon évi 60-70 kilónyi élelmiszert dobunk ki fejenként! Ez a mennyiség közel 450 ezer rászoruló étkezésére lenne elegendő. A felmérések alapján az élelmiszerek 80 százaléka azért kerül a kukába, mert megromlik. Mégis mit tehetünk?
Az élelmiszerpazarlás a vásárlásnál kezdődik. Íme néhány hasznos jótanács, mire figyeljünk.
Tippek:
Bevásárlás előtt:
- Gondolkodj előre: milyen étkezések lesznek, hány ember fog enni, és biztos vagy benne, hogy lesz időd főzni? A kutatások szerint többet vásárolnak és dobnak ki azok, akik nem terveznek.
- Készíts bevásárlólistát és tarsd magad a cetlin írtakhoz!
- Ne menj éhesen bevásárolni! Biztosan Te is tapasztaltad már, hogy ilyenkor sokkal több mindent megkíván az ember, és hajlamos indokolatlanul sok élelmiszert megvásárolni.
Bevásárlás alatt:
- Ne csábulj el az akcióknak! Attól, hogy olcsó, még nem biztos, hogy szükséged van rá!
- Csak olyat vegyél meg, ami el is fog fogyni, amit szeret a család!
- Figyelj a lejárati időkre! A közeli lejáratú termékek sokszor akciósak, de itt is figyelj a mennyiségekre.
Bevásárlás után:
- Fagyassz le minden romlandó ételt, amit nem tudsz időben elfogyasztani!
- Rendszeresen vizsgáld át a hűtőt, és használd fel a közeli lejáratú termékeket!
- Tedd el és használd fel a maradékokat! Varázsolj belőlük új ételt!
Ha elutazol, és nem szeretnéd, ha a hűtőd tartalma megromlana, mire hazaérsz, indulás előtt oszd szét a felesleget a szomszédok között, vagy adományozd el!