Az angolok egyik legismertebb és legkedveltebb étele a pásztorpite, vagy ahogyan arrafelé nevezik, a Shepard’s pie. Nem túl bonyolult, viszont időigényes fogás; a darált húsos ragu alapon krémes, tejes-vajas krumplipüré ül és az egész a sütőben sül tökéletes egytálétellé. Hagyományosan darált marhából, vagy bárányhúsból készül, de a Fald feles fiúk jobban kedvelik a magyarosabb ízeket, így sertéslapockát választottak hozzá.
Nézzétek, ők hogyan készítik!
Hozzávalók:
- 750 g KOMETA Friss darált lapocka
- 2 dl alaplé
- olívaolaj
- 1 db vöröshagyma
- 2 db répa
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 ek liszt
- 3 tk sűrített paradicsom
- 0,3 dl száraz vörösbor
- só, bors
- 2 tk worcester szósz
- 2 tk rozmaring
- 2 tk kakukkfű
- 300 g zöldborsó
- 1,2 kg krumpli
- 85 ml tej
- 40 ml főzőtejszín
- 70 g vaj
- 2 db tojás
Elkészítés:
A krumplipürével kezdünk, ehhez megtisztítjuk a krumplit, felkockázzuk és sós vízben feltesszük főni.
A húsos ragu alapja a vöröshagyma, melyet egész apróra vágunk, majd kevés olajon üvegesre dinszteljük. Megtisztítunk 2-3 kövér gerezd fokhagymát, a sárgarépát kb 1 cm-es darabokra vágjuk és mindkettőt hozzáadjuk a vöröshagymához. Mehet rá a darált hús is, néhány percig együtt pirítjuk a zöldségekkel. Sózzuk, borsozzuk, majd rátesszük a sűrített paradicsomot és a worcester szószt, valamint fűszerezzük kakukkfűvel és rozmaringgal. Felöntjük az alaplével és a vörösborral. Két kanál lisztet is hozzáadunk, hogy besűrítse kicsit. A borsót csak a legvégén tesszük hozzá, nehogy szétfőjön.
A ragu után a krumplipürével is foglalkozunk, a megfőtt krumplit összetörjük, tejet, tejszínt, vajat és két tojássárgáját teszünk hozzá, majd krémesre keverjük.
Összeállítás: a tepsit kivajazzuk, beleöntjük a ragut, majd az egészet befedjük a krumplipürével. Kb. 45 perc alatt sül készre a 200 fokos sütőben.
Jó étvágyat hozzá!