fbpx
október 18, 2021

Az angolok egyik legismertebb és legkedveltebb étele a pásztorpite, vagy ahogyan arrafelé nevezik, a Shepard’s pie. Nem túl bonyolult, viszont időigényes fogás; a darált húsos ragu alapon krémes, tejes-vajas krumplipüré ül és az egész a sütőben sül tökéletes egytálétellé. Hagyományosan darált marhából, vagy bárányhúsból készül, de a Fald feles fiúk jobban kedvelik a magyarosabb ízeket, így sertéslapockát választottak hozzá.

Nézzétek, ők hogyan készítik!

Hozzávalók:

  • 750 g KOMETA Friss darált lapocka
  • 2 dl alaplé
  • olívaolaj
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 db répa
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek liszt
  • 3 tk sűrített paradicsom
  • 0,3 dl száraz vörösbor
  • só, bors
  • 2 tk worcester szósz
  • 2 tk rozmaring
  • 2 tk kakukkfű
  • 300 g zöldborsó
  • 1,2 kg krumpli
  • 85 ml tej
  • 40 ml főzőtejszín
  • 70 g vaj
  • 2 db tojás
A pásztorpite darált sertéslapockából is kiváló

Elkészítés:

A krumplipürével kezdünk, ehhez megtisztítjuk a krumplit, felkockázzuk és sós vízben feltesszük főni.

A húsos ragu alapja a vöröshagyma, melyet egész apróra vágunk, majd kevés olajon üvegesre dinszteljük. Megtisztítunk 2-3 kövér gerezd fokhagymát, a sárgarépát kb 1 cm-es darabokra vágjuk és mindkettőt hozzáadjuk a vöröshagymához. Mehet rá a darált hús is, néhány percig együtt pirítjuk a zöldségekkel. Sózzuk, borsozzuk, majd rátesszük a sűrített paradicsomot és a worcester szószt, valamint fűszerezzük kakukkfűvel és rozmaringgal. Felöntjük az alaplével és a vörösborral. Két kanál lisztet is hozzáadunk, hogy besűrítse kicsit. A borsót csak a legvégén tesszük hozzá, nehogy szétfőjön.

A ragu után a krumplipürével is foglalkozunk, a megfőtt krumplit összetörjük, tejet, tejszínt, vajat és két tojássárgáját teszünk hozzá, majd krémesre keverjük.

Összeállítás: a tepsit kivajazzuk, beleöntjük a ragut, majd az egészet befedjük a krumplipürével. Kb. 45 perc alatt sül készre a 200 fokos sütőben.
Jó étvágyat hozzá!

Szaftos darált húsos ragu és krémes krumplipüré párosa a pásztorpite

katakemences

Kemencés Kata

Falun nőttem fel. Nagyanyám minden vasárnap a tyúkólból választott ebédet, karácsonykor disznót vágtunk, nyárestéken szalonnát sütöttünk. A gyermekkor ízei, emlékei máig elkísérnek. Szeretem ezt másokkal is megosztani.

Kemencés Kata tovbábbi bejegyzéseit itt találod →