fbpx
április 26, 2024

2023 újévi fogadalmaink: az egészség mindenek felett?

Új év, új én. Fogadkozunk, hogy idén majd másként lesz. Abbahagyunk, elengedünk valamit, ami rossz, vagy éppen elkezdünk valami jót. A legtöbben többet akarnak mozogni, sportolni és persze egészségesebben étkezni, ám olykor találkozhatunk néhány egészen izgalmas vagy különleges céllal is. A Kometa a Facebook és Instagram követőit kérdezte, milyen fogadalmat tettek az új évre. A paletta rendkívül sokszínű – van, aki idén sem változtat semmin, más viszont felmászna a Mount Everestre is. Az egészséges életmód kulcsának a mozgást és a táplálkozást tekintjük.

A Kometa kérdésére a 2023-as újévi fogadalmakhoz kapcsolódóan – vagyis Te milyen új szokást vezetsz be idén, amivel megőrizheted egészségedet? –  közel 800 válasz érkezett. A listát vezető fogadalom a több sportolás és mozgás lett, melyre a kitöltők több mint fele (65%) törekedni fog az új esztendőben. Legyen szó sétáról, kerékpározásról, jógáról, futásról, több szabadban töltött mozgásról, kirándulásról, a fizikai aktivitás a legmeghatározóbb célunk az új évben.

A fitt életmódra való törekvést szorosan követi az egészséges táplálkozás (56%) és sokan érzik úgy, hogy több vizet kellene inniuk naponta. Többen is visszafognák a késő esti étkezést és a nasizgatást, kevesebb szénhidrátot, és több zöldséget, gyümölcsöt ennének. (Egyesek ráadásul a tudatos táplálkozás jegyében továbbra is Kometa termékeket vásárolnának.)

AdobeStock_285192861
Népszerű fogadalom az idén a “több zöldséget fogok enni”

A válaszadók kis százaléka fogyni szeretne, azonban olyan kitöltő is akadt, aki megfogadta, hogy többet fog enni. A csokiadag csökkentése, és az energiaital elhagyása is a tervek között szerepel. Több kitöltő célja, hogy 2023-ban végleg leszokjon a dohányzásról és többen megfogadták, hogy rendszeresen fognak járni szűrővizsgálatokra.

A lelki egészség gondozása eltörpül a fizikai mellett

A lelki egészség, a mentális és szellemi öngondoskodás azonban lemaradva kullog a fitt, egészséges életmódhoz kapcsolódó fogadalmakhoz képest, ugyanis a kitöltőknek mindössze 15%-a tett fogadalmat ebben a témakörben. A mentális jóllétre és az önfejlesztésre különböző módokon törekednek a kitöltők. Kevesebb televízió, több olvasás, az elengedés gyakorlása, környezet- és munkahelyváltás, kevesebb munka és a türelem gyakorlása, mind szerepel a fogadalmak között. A családdal töltött több idő, a megfelelő mennyiségű alvás, az énidő, a stressz csökkentése, kevesebb „agyalás”, és a másoknak való megfeleléssel történő felhagyás szintén a fogadalmak részét képezi.

Dupla vagy semmi

Találkozhatunk azonban egészen egyedi fogadalmakkal is. Van, akinek 2023 kiteljesedését egy 25 kilogrammos ponty kifogása, vagy éppen a Mount Everest megmászása jelentené. Velük szemben a kitöltők 2%-a nem változtatna semmin, hiszen úgysem tartanák be ezeket.

GettyImages-200511196-001
Persze, ez nem ponty, és nem is 25 kg, de a vizualizáció is segít a célok megfogalmazásában és elérésében

Vágyakból célok, célokból valóság

Sokan teszünk újévi fogadalmat, mégis keveseknek sikerül ezeket be is tartani, hosszú távon biztosan. És hogy miért bukunk el?

  • Elérhető célok – bár már túl vagyunk újév napján, még nem késő kicsit igazítani azokon a fogadalmakon. Valós célokat fogalmazzunk meg, ne akarjunk pár hét alatt lefogyni, hiszen valószínűleg meghízni is több időnkbe telt, kis lépésekkel is eljuthatunk a célhoz.
  • Konkrét elképzelések – a “le akarok fogyni”, vagy “többet akarok mozogni” túl általános. Hány kilóval lennénk elégedettek? Mit jelent a több sport; heti kétszer elmegyünk kocogni fél órát, vagy 3-szor elmegyünk jógaórára? Írjuk le, mondjuk ki, így lehetnek a vágyakból célok.
GettyImages-505689622
“Heti 3-szor jógázni fogok”

Köszönjük a válaszokat, és hajrá, sok sikert mindenkinek, aki változtatni szeretne!

Man and woman sitting on wall outdoors with blank arrow

Olasz Olívia

Az egészség megszállottja vagyok; imádok kirándulni, futni, kerékpározni, de a legújabb mozgásformákat is szívesen kipróbálom. Minden érdekel, amivel a testem karban tarthatom.

Olasz Olívia tovbábbi bejegyzéseit itt találod →