A főtt krumpliból és lisztből készült gyúrt tészták nagyon változatos ételek alapanyagai. Készülhet belőle szilvás gombóc, nudli, derelye, de ez az alapja a gnocchinak is. Lehet levesbetét, lepirítva tökéletes körete lehet húsos és zöldséges raguknak és ahogyan a Fald feles fiúk készítik, főételként is megállja a helyét.
Nézzük, hogyan készül!
Hozzávalók
A gombóchoz
- 500 g krumpli
- 1 db tojás
- 150 g puha vaj
- 1 tk só
- bors
- 150 g liszt
- 1 púpozott ek búzadara
- 3 ek olaj vagy zsír
- 1 csomag KOMETA Ínyenc Bacon
A káposztához
- ½ fej fehér káposzta
- 2 ek zsír
- só, bors
- 2 tk őrölt kömény
- 1 tk ecet
A tálaláshoz
- újhagyma
Elkészítés
Kezdésként pucoljuk meg a krumplit a gombócokhoz, vágjuk kockákra, és főzzük puhára sós vízben. Ha megfőttek, törjük össze a krumplit, és hagyjuk kihűlni. Addig szeleteljük fel a KOMETA Ínyenc Bacont, amely a gombócaink ékessége lesz. Ezután gyúrjuk össze a többi hozzávalóval, tehát jöhet a krumplihoz 1 db tojás, 150 g puha vaj, 1 teáskanál só, egy kis bors, 150 g liszt, 1 púpozott evőkanál búzadara, 2-3 evőkanál zsír és persze a bacon. Az így kapott tésztát fedjük le, és hagyjuk állni 15-20 percet.
Közben szeleteljük vékonyra a káposztát, és egy nagy lábasban egy kevés zsiradék hozzáadásával pirítsuk aranybarnára. A káposztát már az elején sózzuk, borsozzuk. A vége felé szórjuk meg a köménnyel, és keverjünk el benne egy evőkanál ecetet is.
Ezt követően jöhet a tészta formázása. Nagyobb diónyi gombócokat készítsünk, amiket sós, gyöngyöző vízben főzzünk addig, amíg fel nem jönnek a víz tetejére. Ezután egy serpenyőben, kevés zsíron pirításuk őket aranybarnára.
Tálaláskor a gombócokat fektessük káposztaágyra és szórjuk meg az újhagyma zöldjével.
Jó étvágyat!