fbpx
január 26, 2023

Baconös krumpligombóc káposztával

A főtt krumpliból és lisztből készült gyúrt tészták nagyon változatos ételek alapanyagai. Készülhet belőle szilvás gombóc, nudli, derelye, de ez az alapja a gnocchinak is. Lehet levesbetét, lepirítva tökéletes körete lehet húsos és zöldséges raguknak és ahogyan a Fald feles fiúk készítik, főételként is megállja a helyét.

Nézzük, hogyan készül!

Hozzávalók
A gombóchoz

  • 500 g krumpli
  • 1 db tojás
  • 150 g puha vaj
  • 1 tk só
  • bors
  • 150 g liszt
  • 1 púpozott ek búzadara
  • 3 ek olaj vagy zsír
  • 1 csomag KOMETA Ínyenc Bacon 

A káposztához

  • ½ fej fehér káposzta
  • 2 ek zsír
  • só, bors
  • 2 tk őrölt kömény
  • 1 tk ecet

A tálaláshoz

  • újhagyma

Elkészítés

Kezdésként pucoljuk meg a krumplit a gombócokhoz, vágjuk kockákra, és főzzük puhára sós vízben. Ha megfőttek, törjük össze a krumplit, és hagyjuk kihűlni. Addig szeleteljük fel a KOMETA Ínyenc Bacont, amely a gombócaink ékessége lesz. Ezután gyúrjuk össze a többi hozzávalóval, tehát jöhet a krumplihoz 1 db tojás, 150 g puha vaj, 1 teáskanál só, egy kis bors, 150 g liszt, 1 púpozott evőkanál búzadara, 2-3 evőkanál zsír és persze a bacon. Az így kapott tésztát fedjük le, és hagyjuk állni 15-20 percet.

Közben szeleteljük vékonyra a káposztát, és egy nagy lábasban egy kevés zsiradék hozzáadásával pirítsuk aranybarnára. A káposztát már az elején sózzuk, borsozzuk. A vége felé szórjuk meg a köménnyel, és keverjünk el benne egy evőkanál ecetet is.

Ezt követően jöhet a tészta formázása. Nagyobb diónyi gombócokat készítsünk, amiket sós, gyöngyöző vízben főzzünk addig, amíg fel nem jönnek a víz tetejére. Ezután egy serpenyőben, kevés zsíron pirításuk őket aranybarnára.

Tálaláskor a gombócokat fektessük káposztaágyra és szórjuk meg az újhagyma zöldjével.

Jó étvágyat!

P1077332
katakemences

Kemencés Kata

Falun nőttem fel. Nagyanyám minden vasárnap a tyúkólból választott ebédet, karácsonykor disznót vágtunk, nyárestéken szalonnát sütöttünk. A gyermekkor ízei, emlékei máig elkísérnek. Szeretem ezt másokkal is megosztani.

Kemencés Kata tovbábbi bejegyzéseit itt találod →