Hogy ki sütött először bagelt a történelemben, természetesen nem tudjuk pontosan. Egy szép legenda azonban fennmaradt egy bécsi pékről, aki III. Sobieski János, Lengyelország királya tiszteletére sütötte ezt a közepén lyukas zsemlefélét a király 1683-as bécsi csatában elért fényes győzelme okán. A pék az új kreációt Bügelnek, vagyis kengyelnek nevezte, hiszen a pékárú formája emlékeztetett arra a karikára, melybe a katonák a csizmájukat teszik lovagláskor. III. János annyira megkedvelte a bagelt, hogy Lengyelországban is népszerűvé tette. 1900-as évek elején aztán a recept és a bagel sütési hagyománya a zsidó pékekkel együtt a tengerentúlra emigrált.
A recept különlegessége nem a hozzávalókban rejlik, hiszen liszt, víz, élesztő, só és cukor van benne, mint a legtöbb kelt tésztában. Ami igazán egyedivé teszi az az, hogy a megkelt és kigyúrt tésztát először forró vízben megfőzik és csak azután helyezik a sütőbe. Ettől a bagel külseje ropogós, belseje pedig sűrű és puha lesz.
New Yorkban krémsajttal eszik, a kanadaiak füstölt lazacot is tesznek bele, a Fald feles fiúk pedig egy avokádós, csirkemell sonkás verziót mutatnak most nekünk.
Hozzávalók
- 1 cs KOMETA kemencés sült csirkemell sonka
- 1 db avokádó
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db bagel
- 20 g rukkola
- 1 db lime
- 20 g aszalt paradicsom
- 1 db tojás
- só
- olívaolaj
Elkészítés
A szendvics alapjával kezdünk, melyhez az avokádót kanalazzuk egy tálba. Öntsünk rá kevés olívaolajat, majd adjuk hozzá fél lime levét. Borsozzuk ízlés szerint és vágjunk hozzá egy gerezd fokhagymát. Botmixer segítségével pár perc alatt pürésítsük. Végül egy kevés durvára vágott aszalt paradicsommal érdemes még megbolondítani.
Egy gyors receptről beszélünk, hiszen már csak egy tükörtojás készítése, valamint a bagel pirítása van hátra, szintén egy kevés olajon.
Természetesen ezt követően az alapot az avokádó krémmel kenjük meg, majd egy jó adag rukkola után a tojással folytatjuk. Mindezen ízkombinációhoz pedig a tökéletes választás pár szelet sült csirkemell sonka.
Jó étvágyat!