fbpx
július 17, 2024

Van néhány igazán különleges, magyaros húsvéti szokásunk. Ilyen természetesen a vízzel való locsolkodás, és ilyen a komatál küldése is.

Komatálat fehérvasárnap (húsvét utáni első vasárnap) küldtek a lányok azoknak a fiúknak, akik a farsangi mulatságban megtáncoltatták őket. A komatálba került koszorú alakú kalács, sütemények, sonka és persze a kézzel készített hímes tojások, de akár kis versike is.

A GastroHobbi is készített egy szép, koszorú alakú kalácsot, melynek tésztáját sajttal és sonkával dobta fel. Nézzétek meg, hogyan készül!

Hozzávalók

  • 60 dkg liszt
  • 1 tk só
  • 170 ml langyos tej
  • 1 tk cukor
  • 30 g friss élesztő
  • 4 tojás
  • 10 dkg vaj
  • 1 csomag KOMETA Kemencés Sült Fokhagymás Karaj
  • 12 dkg reszelt sajt

Elkészítés

A lisztet keverjük el a sóval. A közepébe csináljunk egy mélyedést, öntsük bele a langyos tejet, keverjük el benne a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és hagyjuk felfutni!

Mikor az élesztő felfutott, adjuk hozzá a felvert tojást (egy evőkanálnyit hagyjunk ki a kenéshez), az olvasztott vajat. Alaposan dolgozzuk ki a tésztát és meleg helyen kelesszük duplájára (kb. 50-60 perc).

Amikor a tészta megkelt, ujjnyi vastagra húzgáljuk. Nyújthatjuk is, de kis könnyű a tészta, nem feltétlen kell hozzá nyújtófa!

Szórjuk meg az apró kockára vágott karajjal, a reszelt sajttal (3-4 csipetet tegyünk félre a szóráshoz), hajtogassuk és alaposan gyúrjuk össze, hogy elvegyüljön a tésztában a sajt és a karaj.

Amikor jól kidolgoztuk, egy éles késsel osszuk 16 részre. Formázzunk gombócokat és tegyük őket kör alakban egy sütőpapírral bélelt tepsire. Takarjuk le és még és 20-30 percig hagyjuk kelni.

Mikor már szép formásra dagadtak, kenjük meg a maradék tojással, szórjuk rá a félretett sajtot és mehet is a sütőbe. 200 fokon kb. 25-30 perc alatt lesz kész.

Jó étvágyat!

koszoru2
KOMETA Kemencés Sült Karaj kerül a tésztába
MDOSZ

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) a táplálkozást, dietetikát érintő témákban nyújt egyaránt hasznos és hiteles információkat. Célja a betegségmegelőzés, a lakosság egészségi állapotának megőrzése és javítása, az egészséges táplálkozási gyakorlat és szokások kialakítása mellett. A blogon közölt cikkeikkel szeretnék a lakosság táplálkozással kapcsolatos ismereteit bővíteni.

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége tovbábbi bejegyzéseit itt találod →