Van néhány igazán különleges, magyaros húsvéti szokásunk. Ilyen természetesen a vízzel való locsolkodás, és ilyen a komatál küldése is.
Komatálat fehérvasárnap (húsvét utáni első vasárnap) küldtek a lányok azoknak a fiúknak, akik a farsangi mulatságban megtáncoltatták őket. A komatálba került koszorú alakú kalács, sütemények, sonka és persze a kézzel készített hímes tojások, de akár kis versike is.
A GastroHobbi is készített egy szép, koszorú alakú kalácsot, melynek tésztáját sajttal és sonkával dobta fel. Nézzétek meg, hogyan készül!
Hozzávalók
- 60 dkg liszt
- 1 tk só
- 170 ml langyos tej
- 1 tk cukor
- 30 g friss élesztő
- 4 tojás
- 10 dkg vaj
- 1 csomag KOMETA Kemencés Sült Fokhagymás Karaj
- 12 dkg reszelt sajt
Elkészítés
A lisztet keverjük el a sóval. A közepébe csináljunk egy mélyedést, öntsük bele a langyos tejet, keverjük el benne a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és hagyjuk felfutni!
Mikor az élesztő felfutott, adjuk hozzá a felvert tojást (egy evőkanálnyit hagyjunk ki a kenéshez), az olvasztott vajat. Alaposan dolgozzuk ki a tésztát és meleg helyen kelesszük duplájára (kb. 50-60 perc).
Amikor a tészta megkelt, ujjnyi vastagra húzgáljuk. Nyújthatjuk is, de kis könnyű a tészta, nem feltétlen kell hozzá nyújtófa!
Szórjuk meg az apró kockára vágott karajjal, a reszelt sajttal (3-4 csipetet tegyünk félre a szóráshoz), hajtogassuk és alaposan gyúrjuk össze, hogy elvegyüljön a tésztában a sajt és a karaj.
Amikor jól kidolgoztuk, egy éles késsel osszuk 16 részre. Formázzunk gombócokat és tegyük őket kör alakban egy sütőpapírral bélelt tepsire. Takarjuk le és még és 20-30 percig hagyjuk kelni.
Mikor már szép formásra dagadtak, kenjük meg a maradék tojással, szórjuk rá a félretett sajtot és mehet is a sütőbe. 200 fokon kb. 25-30 perc alatt lesz kész.
Jó étvágyat!