Ez is egy olyan étel, amire igaz a mondás, hogy ahány ház, annyi szokás. Babbal, vagy anélkül, kukoricával, vagy nélküle, édesen, vagy csípősen? Lássuk, honnan indult és ma milyen ételt kapunk, ha chili con carnét rendelünk az étteremben.
Az 1800-as években a texasi cowboyok mindennapos étele volt a chili con carne, azaz szó szerinti fordításban chili hússal. Eredeti hozzávalói a marhahús, faggyú, a chili és a só voltak. Lassú tűzön összefőzték a feldarabolt húst a fűszerekkel és egy sűrű, laktató, ízletes fogást kaptak. Ekkor még szó sem volt a babról és ha autentikus receptet keresünk, abban sem találunk, mindenesetre manapság a babos verzióval találkozhatunk akár az éttermekben is.
Kukorica a zöld chilibe (chili verde), azaz a zöld húsú chilivel készülő verzióba kerülhet. Manapság chilis babot ezernyi változatban készíthetünk: vannak csokis, kávés, sörös és vörösboros megoldások is. A Fald feles fiúk kukorica nélkül, vörösbabbal és marhahús helyett darált sertéshússal készítik az ő kedvenc verziójukat. Próbáljátok ki!
Hozzávalók
- 1 cs. KOMETA darált sertéshús
- 2 konzerv vörösbab
- 2 szál újhagyma
- 2 db paradicsom
- 1 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db chili
- 3 db tortilla lap
- 2 db egész fahéj
- 1 csipet cayenne bors
- 1 csipet őrölt kömény
- 1 csipet fűszerpaprika
- fél liter étolaj
- só
Elkészítés
Egy lábasban hevítsünk fel 2 evőkanál étolajat, majd az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát kezdjük el lassú lángon dinsztelni. Dobjunk rá egy csipet sót, majd mehet a darált hús is. Alaposan keverjük el az egészet.
Tegyünk hozzá 2 db egész fahéjat, majd vágjunk szintén apróra 2 db paradicsomot és ezt is adjuk hozzá.
Jöhet a chili is; karikázzunk fel ízlés szerinti mennyiséget. Aki nem szereti a nagyon csípőset, használhat édes chilit is.
Ahogy ez is a lábasba került, ideje megfűszerezni a húst egy csipet őrölt köménnyel és cayenne borssal, valamint fűszerpaprikával. Alapos keverés után hagyjuk közepes lángon tovább főni.
Eközben készítsük el a tetejére a chipset, melyhez 3 db tortilla lapot vágjunk cikkekre és tűzforró, bő olajban süssük ki.
Utolsó lépésként 2 konzerv babot forgassunk bele a raguba, majd pár perc után jöhet is a találás.
Jó étvágyat!