A mediterrán étrend elsősorban Görög-, Spanyol és Olaszországban őshonos, de pozitívum tulajdonságai miatt máshol is elterjedt. Komoly tudományos kutatások támasztják alá, hogy az ezen étrend szerint étkező emberek körében jóval alacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedések aránya, mint a más vidékeken élők körében. A diéta a bőséges zöldség– és gyümölcsfogyasztáson, olívaolaj felhasználásával készült ételeken alapul, de gazdag az omega-3-zsírsavak forrásának számító tengeri halakban és diófélékben is.
A Fald feles fiúk Olaszországba utaztak, hogy a tengerparton főzzenek egy mediterrán fogást, de kicsit megbolondították és tengeri halak helyett otthonról vitt magyar sertéstarjával dobták fel a salátát.
Nézzétek meg a videót és készítsétek el ezt az igazán nyári fogást.
Hozzávalók
- 1 csomag KOMETA tarja (egész)
- 1 fej vöröshagyma
- 25 g vaj
- 1 szár rozmaring
- 1 ek dijoni mustár
- 1 ek méz
- 1 üveg IPA
- olívaolaj
- 1 db ciabatta
- só
- bors
- 150 g salátakeverék
- 100 g cherry paradicsom
- 1 db lilahagyma
- 4 ek balzsamecet
- 50 g parmezán
- 1 cs mediterrán saláta fűszerkeverék
Elkészítés
A sörszósszal kezdünk; a vajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, mellé dobunk egy szál rozmaringot, majd, amikor már szép barnás a hagyma, mehet hozzá egy kanál dijoni mustár és egy evőkanál méz. Ezután öntsük fel a sörrel és redukáljuk vissza, azaz főzzük el a felesleges folyadékot és sűrítsük be a mártásunkat.
A tarját szeleteljük fel, kenjük át olívaolajjal, sózzuk és tegyük fel a forró grillrácsra. A sütés során folyamatosan kenegessük a húst a sörmártással.
A köretünk egy mediterrán saláta lesz, melyhez első lépésként egy ciabattát kockázzunk fel, majd pirítsuk le forró serpenyőben. A kevert zöldsalátához adjuk hozzá a lepirított kenyérkockákat, a cherry paradicsomot és a felvágott lilahagymát, majd locsoljuk meg az öntettel, amelyet saláta fűszerkeverék, balzsamcet és olívaolaj keverékéből készítünk.
Csíkozzuk fel a sült tarját és halmozzunk rá a salátánkra.
Jó étvágyat hozzá!