fbpx
október 18, 2021

A mediterrán étrend elsősorban Görög-, Spanyol és Olaszországban őshonos, de pozitívum tulajdonságai miatt máshol is elterjedt. Komoly tudományos kutatások támasztják alá, hogy az ezen étrend szerint étkező emberek körében jóval alacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedések aránya, mint a más vidékeken élők körében. A diéta a bőséges zöldség– és gyümölcsfogyasztáson, olívaolaj felhasználásával készült ételeken alapul, de gazdag az omega-3-zsírsavak forrásának számító tengeri halakban és diófélékben is.

A Fald feles fiúk Olaszországba utaztak, hogy a tengerparton főzzenek egy mediterrán fogást, de kicsit megbolondították és tengeri halak helyett otthonról vitt magyar sertéstarjával dobták fel a salátát.

Nézzétek meg a videót és készítsétek el ezt az igazán nyári fogást.

Hozzávalók

  • 1 csomag KOMETA tarja (egész)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 25 g vaj
  • 1 szár rozmaring
  • 1 ek dijoni mustár
  • 1 ek méz
  • 1 üveg IPA
  • olívaolaj
  • 1 db ciabatta
  • bors
  • 150 g salátakeverék
  • 100 g cherry paradicsom
  • 1 db lilahagyma
  • 4 ek balzsamecet
  • 50 g parmezán
  • 1 cs mediterrán saláta fűszerkeverék
Pirított ciabatta készül

Elkészítés

A sörszósszal kezdünk; a vajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, mellé dobunk egy szál rozmaringot, majd, amikor már szép barnás a hagyma, mehet hozzá egy kanál dijoni mustár és egy evőkanál méz. Ezután öntsük fel a sörrel és redukáljuk vissza, azaz főzzük el a felesleges folyadékot és sűrítsük be a mártásunkat.

A tarját szeleteljük fel, kenjük át olívaolajjal, sózzuk és tegyük fel a forró grillrácsra. A sütés során folyamatosan kenegessük a húst a sörmártással.

A köretünk egy mediterrán saláta lesz, melyhez első lépésként egy ciabattát kockázzunk fel, majd pirítsuk le forró serpenyőben. A kevert zöldsalátához adjuk hozzá a lepirított kenyérkockákat, a cherry paradicsomot és a felvágott lilahagymát, majd locsoljuk meg az öntettel, amelyet saláta fűszerkeverék, balzsamcet és olívaolaj keverékéből készítünk.

Csíkozzuk fel a sült tarját és halmozzunk rá a salátánkra.

Jó étvágyat hozzá!

Grillezett tarjás mediterrán saláta
katakemences

Kemencés Kata

Falun nőttem fel. Nagyanyám minden vasárnap a tyúkólból választott ebédet, karácsonykor disznót vágtunk, nyárestéken szalonnát sütöttünk. A gyermekkor ízei, emlékei máig elkísérnek. Szeretem ezt másokkal is megosztani.

Kemencés Kata tovbábbi bejegyzéseit itt találod →