A sertéscsülök ikonikus alapanyaga a magyar konyhának. Esszük hidegen, melegen, sütve, főzve, beletesszük a töltött káposztába, a pacalpörköltbe, a bablevesbe, a kocsonyába, és még főzelékek feltétjeként is fogyasztjuk. A csülök sütése nem egyszerű és időigényes folyamat, többnyire több fázisból áll. Az esetek többségében a csülköt előfőzik, és utána vagy szeletekre vágva, vagy egyben sütőben, esetleg kemencében megsütik.
A mostani receptet a Gastrohobbi hozta el, akik KOMETA Konyhakész fűszeres csülköt használtak, így az első fázist megspórolták. Egy rövid melegítés után mehet is a csülök a sütőbe, így viszonylag gyorsan kerül az étel az asztalra.
Hozzávalók
- KOMETA konyhakész fűszeres csülök
- sütni való burgonya
- olívaolaj
- só
- egy kis darab vaj
- 3 ek. cukor
- 2 ek 20%-os ecet
- 2,5 dl víz
- 2 nagy fej lila hagyma
Elkészítés
A megmosott, szárazra törölt burgonyákat egyesével egy-egy kis darab sütőpapírra helyezzük a videóban látható módon. Meglocsoljuk olívaolajjal és megszórjuk egy kis sóval. A sütőpapírba becsomagoljuk és egy sütőtálba helyezzük őket. 200 fokon körülbelül 1 órán át sülnek.
A csülköt vegyük ki a dobozból és fóliástól tegyük 10 percre forró vízbe. Távolítsuk el a fóliát, vagdossuk be a bőrt alaposan, majd helyezzük forró sütőbe. 200 fokon 45 percig süssük.
A lilahagyma salátához vegyünk elő egy nagy tálat. Keverjük össze a cukrot, egy csipet sóval, az ecettel és öntsük fel az egészet vízzel. A hagymát vágjuk vékony szeletekre és öntsük rá az öntetet.
Tálaláskor a krumplikat csomagoljuk ki a sütőpapírból, vágjuk meg őket keresztben és dobjunk rájuk egy-egy darabka vajat, hogy finoman rá tudjon olvadni.
Jó étvágyat!
