A „calzone” olasz szó nadrágszárat jelent, és az olaszok a félbehajtott pizzát hívják így. A története Nápolyban kezdődött a 18. században. A sózott tésztát szalámival, sonkával, mozzarellával, ricottával, parmezánnal, pecorinoval, valamint tojással töltötték meg.
A tölteléket – akár a hagyományos pizza feltéteket – természetesen tetszés szerint variálhatjuk, a Fald feles fiúk most egy hagyományos, prosciuttos verziót készítettek el.
Hozzávalók
- 180 ml víz
- 1 ek cukor
- 10 g élesztő
- 250 g liszt
- fél tk só
- 1 cs mozzarella
- 3 ek ricotta
- 1 csipet cayenne bors
- 1 csipet bors
- 1 cs Kometa Prosciutto Crudo
- 1 db tojás
Elkészítés
A pizzatésztával kezdünk: 180 ml langyos vízben futtassunk fel 10 g élesztőt 1 evőkanál cukorral. Kb. 5 perc után dolgozzuk össze 250 g liszttel, valamint egy csipet sóval. Gyúrjuk át alaposan a kapott tésztát, majd meleg helyen legalább másfél órát hagyjuk megkelni.
Ahogy letelt az idő, kézzel és nyújtófával húzzuk ki a tésztát és töltsük meg a prosciutto-val, 3 evőkanál ricottával és 1 csomag mozzarellával. Plusz sózást nem igényel, hiszen a hús már kellően sós, de egy csipet bors és cayenne bors mindenképp kerüljön a ricotta tetejére! Hajtogassuk össze, nyomkodjuk le jól a széleit, végül egy kevés tojásfehérjével kenjük át a tetejét és készen is áll a sütésre.
250 fokon 10 perc alatt sül meg.
Jó étvágyat!