fbpx
október 15, 2024

Mitől lesz csőben sült egy étel? Nincs benne sok turpisság: az elnevezés arra utal, hogy a tepsibe fektetett étel felső rétege aranysárgára, rozsdabarnára pirul a sütőben. Leggyakrabban burgonyát, karfiolt és brokkolit szoktunk csőben sütni. Ilyenkor a nyers, vagy előfőzött, párolt zöldségeket egy mártással öntjük le, sajttal borítjuk és sütőben megsütjük.

A Gastrohobbi lenti burgonyás receptjét egy kis KOMETA Kemencés sült csülök teszi izgalmasabbá.

Hozzávalók

  • 80 dkg burgonya
  • 4 dl tejszín
  • 2 ek vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 csomag KOMETA Kemencés sült csülök
  • 20 dkg reszelt sajt
  • ízlés szerint só, bors, majoranna

Elkészítés

A burgonyát meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk.

A tejszínhez adjuk az olvasztott vajat, a zúzott fokhagymát, a majorannát, sózzuk, és alaposan összekeverjük.

Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal, belehalmozzuk a burgonya egy részét, sózzuk, borsozzuk. Meglocsoljuk a tejszínes masszával, megszórjuk reszelt sajttal, majd megint jöhet egy adag burgonya, ismét fűszerezés, tejszínes öntet, ráhalmozzuk a csíkokra vágott csülköt, megszórjuk reszelt sajttal, és megint burgonya.

Addig folytatjuk a halmozást, amíg el nem fogynak az alapanyagok. A tetejére burgonya kerüljön.

200 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük, majd a tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és még 10-15 percre visszadugjuk a sütőbe, hogy szépen rápiruljon a sajt.

A sütési idő sütőnként változhat, és a burgonyától is függ.

Jó étvágyat!

katakemences

Kemencés Kata

Falun nőttem fel. Nagyanyám minden vasárnap a tyúkólból választott ebédet, karácsonykor disznót vágtunk, nyárestéken szalonnát sütöttünk. A gyermekkor ízei, emlékei máig elkísérnek. Szeretem ezt másokkal is megosztani.

Kemencés Kata tovbábbi bejegyzéseit itt találod →