Régen lakodalmak, nagy családi ünnepek elképzelhetetlenek voltak töltött káposzta nélkül. Általában az első disznóvágás is karácsony előttre esett, így karácsonykor a friss húsból készült töltött káposzta is az ünnepi asztalra került. Ilyenkor a hűtéssel sem kellett bajlódni, ráadásul a töltött káposztának kifejezetten jól áll az újramelegítés, sőt, minél többször melegítjük, annál jobb lesz.
Ahány ház, annyiféle recept. Van, aki hagymát, fokhagymát, szerecsendiót is tesz a húshoz, akad olyan háziasszony, aki köménymagot és rizst is kever hozzá. Sok helyen savanyú káposztából készül, Szabolcsban azonban paradicsomosan, fejes káposztából készítik.
A Fald feles fiúk is egy ilyen receptet hoztak, nézzétek meg a videót és próbáljátok ki!
Hozzávalók:
- 2 fej káposzta
- 1 kg Kometa darált sertéslapocka
- só
- bors
- 2 ek pirospaprika
- 150 g kukoricadara
- 1 ek olaj
- 200 g kolozsvári szalonna
- 200 g füstölt kolbász
- 1,5 liter paradicsomszósz
- víz
Elkészítés:
Az egyik fej káposztát apróra vágjuk, besózzuk és állni hagyjuk, hogy levet eresszen. A másik káposztáról megpróbáljuk szépen lefejteni a leveleket, majd ezeket forró vízben leforrázzuk, blansírozzuk.
A töltelékhez a darált húst sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a piros paprikát és a kukoricadarát, majd kézzel jól összegyúrjuk.
Az összeállított tölteléket a leforrázott, ezáltal picit megpuhult káposztalevelekbe töltjük. A füstölt kolbászt és a kolozsvári szalonnát nagyon darabokra vágjuk.
Disznózsírral vagy olajjal kikenjük a főzőedényünket, amiben az ételt összeállítjuk (az edény alját és oldalát is, nehogy odaégjen) és készre főzzük. Alulra kerül egy adag az összevágott káposztából, ráhalmozzuk a töltelékeket, közéjük mennek a kolbász és szalonnadarabok, majd ez egészet lezárjuk a maradék káposztával. Felöntjük a paradicsomszósszal, melyhez egy kevés vizet is adhatunk, de mindenképpen fedjük be az egészet folyadékkal. Egészen addig főzzük, amíg a szósz besűrűsödik.
Jó étvágyat!