fbpx
április 26, 2024

Régen lakodalmak, nagy családi ünnepek elképzelhetetlenek voltak töltött káposzta nélkül. Általában az első disznóvágás is karácsony előttre esett, így karácsonykor a friss húsból készült töltött káposzta is az ünnepi asztalra került. Ilyenkor a hűtéssel sem kellett bajlódni, ráadásul a töltött káposztának kifejezetten jól áll az újramelegítés, sőt, minél többször melegítjük, annál jobb lesz.

Ahány ház, annyiféle recept. Van, aki hagymát, fokhagymát, szerecsendiót is tesz a húshoz, akad olyan háziasszony, aki köménymagot és rizst is kever hozzá. Sok helyen savanyú káposztából készül, Szabolcsban azonban paradicsomosan, fejes káposztából készítik.

A Fald feles fiúk is egy ilyen receptet hoztak, nézzétek meg a videót és próbáljátok ki!

Hozzávalók:

  • 2 fej káposzta
  • 1 kg Kometa darált sertéslapocka
  • bors
  • 2 ek pirospaprika
  • 150 g kukoricadara
  • 1 ek olaj
  • 200 g kolozsvári szalonna
  • 200 g füstölt kolbász
  • 1,5 liter paradicsomszósz
  • víz
A tökéletes töltött káposzta alapja a kiváló minőségű darált hús

Elkészítés:

Az egyik fej káposztát apróra vágjuk, besózzuk és állni hagyjuk, hogy levet eresszen. A másik káposztáról megpróbáljuk szépen lefejteni a leveleket, majd ezeket forró vízben leforrázzuk, blansírozzuk.

A töltelékhez a darált húst sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a piros paprikát és a kukoricadarát, majd kézzel jól összegyúrjuk.

Az összeállított tölteléket a leforrázott, ezáltal picit megpuhult káposztalevelekbe töltjük. A füstölt kolbászt és a kolozsvári szalonnát nagyon darabokra vágjuk.

Disznózsírral vagy olajjal kikenjük a főzőedényünket, amiben az ételt összeállítjuk (az edény alját és oldalát is, nehogy odaégjen) és készre főzzük. Alulra kerül egy adag az összevágott káposztából, ráhalmozzuk a töltelékeket, közéjük mennek a kolbász és szalonnadarabok, majd ez egészet lezárjuk a maradék káposztával. Felöntjük a paradicsomszósszal, melyhez egy kevés vizet is adhatunk, de mindenképpen fedjük be az egészet folyadékkal. Egészen addig főzzük, amíg a szósz besűrűsödik.

Jó étvágyat!

katakemences

Kemencés Kata

Falun nőttem fel. Nagyanyám minden vasárnap a tyúkólból választott ebédet, karácsonykor disznót vágtunk, nyárestéken szalonnát sütöttünk. A gyermekkor ízei, emlékei máig elkísérnek. Szeretem ezt másokkal is megosztani.

Kemencés Kata tovbábbi bejegyzéseit itt találod →