fbpx
június 15, 2024

Lesújtóan sokan pazarolnak az HonestFood friss felmérése szerint: a magyarok 23%-a saját bevallása szerint is sok élelmiszert dob ki. Teszik mindezt az elszálló élelmiszerárak mellett, nem beszélve arról, hogy az éhezők száma világszerte növekszik. Nem kellene sok ahhoz, hogy elkerüljük, hogy az élelmiszer a kukában végezze: tudatosság, tervezés, és ha ennek ellenére lenne maradék, akkor egy kis ötletesség. A kutatás szerint leginkább pékárut dobnak ki a magyarok. A blogposztban tippeket is találtok, hogyan kerülhető el a pékáru pazarlása.

Régen nem volt olyan, hogy élelmiszerpazarlás, hiszen a legtöbben maguk dolgoztak meg az élelemért, zöldségek teremtek a kertben, a gyümölcsöket leszedték, amikor ideje volt, eltették a pincébe vagy befőztek belőlük, az állatoknak szintén minden részét felhasználták. Annyit főztek, amennyit megettek, de ha esetleg lett maradék, azt megkapták az állatok vagy a szomszéd állatai. Aztán belekényelmesedtünk szinte mindannyian, hogy minden elérhető a boltokban, ráadásul válogathatunk is a márkák között, és ugyan most különösen drága lett minden, de még így is vannak, akik bizony kidobnak ételt – vagy mert nem is érdekli őket, vagy mert nem elég figyelmesek. Mindeközben meredeken emelkedik az éhezők száma, világszerte több mint 800 millió ember éhezik – hívta fel a figyelmet október 16-án, az élelmezési világnapon az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, az Élelmiszerbank és az Agrárminisztérium.

A KOMETA számára fontos az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem és a rászorulók megsegítése is. Utóbbi miatt idén már hatodik alkalommal csatlakozott a FAO és a Magyar Élelmiszerbank által kezdeményezett adománykonvojhoz, és idén eddig közel 44 ezer terméket juttattak el az Élelmiszerbankhoz. Az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem jegyében pedig idén egy reprezentatív kutatást végeztek, hogy felmérjék, hogy a magyarok mennyire tudatosan vásárolnak, mik a fő motivációik, és milyen élelmiszert dobnak ki leginkább. Utóbbi esetében megelőzési tippeket is ad.

Van ellentmondás! Jellemzően tudatos vásárlónak tartjuk magunkat, mégis dobunk ki élelmiszert

Tízből több mint kilenc magyar tudatos vásárlónak tartja magát. 41% semmilyen élelmiszert nem dob ki vagy azért, mert nagyon tudatosan vásárol (17,6%) vagy pedig azért, mert amikor többlete van, akkor azt feldolgozza vagy továbbadja (23,5%). 36% azok aránya, akik tudatos vásárlónak tartják magukat, de ennek ellenére olykor kidobnak élelmiszert. Összességében ez a legjellemzőbb a felnőtt lakosságra, a nőkre (32%) és a férfiakra (39%) egyaránt. Kb. minden 4. magyar (23%) saját bevallása szerint is sok élelmiszert dob a kukába. A sok élelmiszert kidobók 70%-a tudja, hogy tudatosabbnak kellene lennie, 30%-ukat azonban hidegen hagyja ez a téma, azaz a magyarok 7%-át egyáltalán nem zavarja, ha egy élelmiszer a kukában végzi. Nem tűnik soknak ez a 7%, de ha belegondolunk, hogy közben hányan éheznek, akkor már meglehetősen elszomorító.

Leginkább pékárut dobunk ki, tartós élelmiszert és húst legkevésbé

Az HonestFood kutatása rákérdezett arra is, hogy milyen élelmiszertípust dobunk ki leginkább. A válaszadók legnagyobb részénél (31%) pékáru kerül leggyakrabban a szemetesbe, minden 4. magyar pedig készételt dob ki. Zöldség és gyümölcs minden 5. válaszadónál veszti el annyira frissességét, hogy ki kelljen dobnia, a tejtermékek pedig a honfitársaink 12%-ánál. Legkevésbé tartós élelmiszert, húst és húskészítményeket dobunk ki (előbbi aránya 4%, utóbbié 6%).

Tippek a pékáru pazarlása ellen

Antal Emese, dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője segít, hogy kevesebb pékáru végezze a kukában: „Hacsak nem penészes a pékáru, rengeteg felhasználási módja van még azután, hogy megszikkadt vagy megszáradt. Gondoljunk csak bele, vannak kifejezetten olyan ételek, amelyek kimondottan nem friss pékáruval készülnek, pl. mákosguba, fasírt. De egy megszáradt zsemléből mi magunk is készíthetünk zsemlemorzsát, ami így akár hónapokig is eláll. Betervezhetünk heti egy melegszendvics vacsorát is, ami a kis darab sajtok, szárazabb kolbászok felhasználására is tökéletes. Sőt, akár le is fagyaszthatjuk a pékárutöbbletet”.

*A kutatásról

A felmérés 994 fő megkérdezésével készült 2022 szeptemberében, amely reprezentatív a magyarországi 18-59 éves okostelefonnal rendelkezőkre kor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint. A kutatást a KOMETA megbízásából az Opinio Institute Kft. készítette.

edesissos

Karaj Erik

Erik vagyok. Szeretem a hasam, de igyekszem egészségesen étkezni. No de mit jelent az, hogy valami egészséges? A táplálkozástudomány nagyon dinamikusan változik, így rengeteg információ található az interneten, amelyek között nem könnyű kiigazodni. A tévhitek eloszlatásával, igazi szakértők bevonásával szeretnék segítséget nyújtani azoknak, akik keresik a válaszokat.

Karaj Erik tovbábbi bejegyzéseit itt találod →