A lángos a magyar konyha hagyományos, lágy kelt tésztából készülő sült lepénye. Az első feljegyzések az 1700-as években születtek a lángosról, ami a kenyérsütés elterjedéséhez köthető. A megmaradt kenyértésztából formáltak lepényeket, amiket a kemence elejében sütöttek ki.
A lángos neve is az eredeti elkészítés módjára utal, hiszen a láng szóból ered. Eleinte parázson sütötték, majd később zsírban, és a gasztronómia fejlődésével alakult ki a bő olajban sütés hagyománya.
A Fald feles fiúk egy krumplilángos receptet hoztak, amit meg is töltöttek. Nézzétek, süssétek!
Hozzávalók
- 1 kg liszt
- 5 dl tej
- 50 g élesztő
- 2 tk só
- 2 tk cukor
- 400 g burgonya
- 1 üveg étolaj
- 100 g savanyúkáposzta
- 100 g Kometa Paprikás Zselici Szalámi
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 doboz Tejföl
- 100 g Trappista sajt
- 1 cs Kometa Bacon
- 100 g füstölt sajt
- 3 ek dijoni mustár
- 1 cs Kometa Bécsi Virsli
Elkészítés
Egy kg lisztbe tegyünk 2 tk sót és nyomjuk bele a 400 g főtt burgonyát. Fél liter langyos tejbe morzsoljuk bele az 50 g élesztőt, tegyünk bele 2 tk cukrot és futtassuk fel.
Kb. 10-15 perc után gyúrjuk össze a tésztánkat. Egy órára tegyük meleg helyre kelni, addig pedig elkészíthetjük a töltelékeket.
Szinte bármit használhatunk tölteléknek, íme néhány ötlet:
- a fokhagymás-tejfölös töltelékhez sajtot és Kometa bacont darabolunk
- bécsi virsli, dijoni mustár és füstölt trappista
- savanyú káposzta Kometa Zselici paprikás szalámival. A szalámi kockázzuk fel és pirítsuk a zsírjára, majd forgassuk bele a káposztát.
A megtöltött lángosokat bő, forró olajban 1-2 percig sütjük. Jó étvágyat!