fbpx
október 18, 2021

A lángos a magyar konyha hagyományos, lágy kelt tésztából készülő sült lepénye. Az első feljegyzések az 1700-as években születtek a lángosról, ami a kenyérsütés elterjedéséhez köthető. A megmaradt kenyértésztából formáltak lepényeket, amiket a kemence elejében sütöttek ki.

A lángos neve is az eredeti elkészítés módjára utal, hiszen a láng szóból ered. Eleinte parázson sütötték, majd később zsírban, és a gasztronómia fejlődésével alakult ki a bő olajban sütés hagyománya.

A Fald feles fiúk egy krumplilángos receptet hoztak, amit meg is töltöttek. Nézzétek, süssétek!

Hozzávalók

  • 1 kg liszt
  • 5 dl tej
  • 50 g élesztő
  • 2 tk só
  • 2 tk cukor
  • 400 g burgonya
  • 1 üveg étolaj
  • 100 g savanyúkáposzta
  • 100 g Kometa Paprikás Zselici Szalámi
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 doboz Tejföl
  • 100 g Trappista sajt
  • 1 cs Kometa Bacon
  • 100 g füstölt sajt
  • 3 ek dijoni mustár
  • 1 cs Kometa Bécsi Virsli
langos4
Szinte bármivel megtölthetjük

Elkészítés

Egy kg lisztbe tegyünk 2 tk sót és nyomjuk bele a 400 g főtt burgonyát. Fél liter langyos tejbe morzsoljuk bele az 50 g élesztőt, tegyünk bele 2 tk cukrot és futtassuk fel.

Kb. 10-15 perc után gyúrjuk össze a tésztánkat. Egy órára tegyük meleg helyre kelni, addig pedig elkészíthetjük a töltelékeket.

Szinte bármit használhatunk tölteléknek, íme néhány ötlet:

  1. a fokhagymás-tejfölös töltelékhez sajtot és Kometa bacont darabolunk
  2. bécsi virsli, dijoni mustár és füstölt trappista
  3. savanyú káposzta Kometa Zselici paprikás szalámival. A szalámi kockázzuk fel és pirítsuk a zsírjára, majd forgassuk bele a káposztát.

A megtöltött lángosokat bő, forró olajban 1-2 percig sütjük. Jó étvágyat!

langos
katakemences

Kemencés Kata

Falun nőttem fel. Nagyanyám minden vasárnap a tyúkólból választott ebédet, karácsonykor disznót vágtunk, nyárestéken szalonnát sütöttünk. A gyermekkor ízei, emlékei máig elkísérnek. Szeretem ezt másokkal is megosztani.

Kemencés Kata tovbábbi bejegyzéseit itt találod →